frida.bg

Как да преборим меланхолията

Със смяната на времето покрай нас започва неусетно да се промъква хладната сянка на меланхолията. Тя може да се задълбочи след преминаването на коледните и новогодишните празници, когато често оставаме без пари. Студените дни, пандемията и изолацията още повече допринасят за лошото настроение. Периодите на стрес могат да повлияят върху мозъчните функции – проблеми със синя, с паметта, концентрацията и със съня

Но точно тогава идва моментът да осъзнаем, че можем да останем в кондиция, ако вмъкнем в графика си някои приятни и ползотворни за организма дейности.

Четене

Обработването на съдържанието в книгата – букви, думи, изречения и истории – предизвиква невроните в мозъка да предават информация. Това се случва и по време на говоренето, но елементите на четенето карат мозъка да заработи усилено и по-добре.  Когато четем книга, се включва мисловен процес, който ни позволява да спираме за миг и да осмисляме информацията с разбиране. Това се различава от устната реч, която преминава покрай ушите ни.

Здравословно хранене

Храната, която консумираме, действа върху функционирането на мозъка – способността да мислим, да запомняме и да обработваме информация. Умът на човека изпитва нужда от определени хранителни вещества, за да бъде в кондиция.

Редица проучвания посочват някои храни, съдържащи антиоксиданти, които влияят директно върху мозъчната дейност: черният шоколад, горските плодове, ядките, яйцата. Мазните риби като сьомга, сардини, херинга, скумрия са източници на Омега-3 мастни киселини. Те са основен компонент в изграждането на добър мозъчен метаболизъм.

Сънят

Сънят е важна част от живота, още повече, че спането заема 1/3 от ежедневието ни. Недостигът на сън оказва цялостен ефект върху мозъка. Например, ако не сме си доспали, ставаме невнимателни, тромави, трудно извършваме елементарни дейности.

Качественият сън е важен за мозъка, ако искаме той да функционира в пълния си капацитет, докато сме будни. Сънят е важен за невроните, които трябва да си отпочинат за следващия ден. Мозъкът и тялото остават активни по време на сън, така че е изключително важно да се наспиваме добре.

Според специалистите по време на сън мозъкът предава „отпадъчните“ продукти на лимфната система. Тя пречиства токсичния протеин – белтъка бета-амилоид. Лимфната система  е десет пъти по-активна по време на сън, отколкото в будно състояние, ето защо  да спим добре е важно и за лимфната система, за да свърши тя добре своята работа.

Упражнения по писане

Намираме се в дигиталната ера, в която писането на ръка се е превърнало в едно изгубено изкуство. Писането оказва положителен ефект върху мозъка и тялото по много начини. В сравнение с набирането на текст на клавиатура, писането на хартия е истинско преживяване. Когато не ни се говори с никого, писането се превръща в идеален инструмент за разговор със себе си – връзката между вътрешния глас и мислите.

Воденето на дневник или записване на мисли може да помогне за прогонване на страхове, като в същото време ще успеем да структурираме планове, да си припомним за свои постижения и да избистрим очакванията си за бъдещето.

За ума писането е предизвикателен процес, който ни изкарва от зоната на комфорт и помага за развитието на мозъчната активност. Това е наистина мощно оръжие за справяне с депресивното настроение.

Умерена консумация на алкохол

Няма нищо лошо във вкусната вечеря, споделена с приятели и чаша хубаво вино. Но прекалената консумация на алкохол влияе върху мозъчните процеси. Всеки организъм реагира различно на огнените напитки в зависимост от възрастта, пола, здравословното състояние и навиците на пиене.

Докато някои хора се възстановяват бързо, други имат проблеми с преценката и поведението след употребата на алкохол. Не забравяйте, че дори дни след вечер на запой, можете да продължавате да изпитвате продължително неразположение и влошаване на настроението.