frida.bg
личност

Психология на токсичната личност: как да я разпознаем?

Всеки от нас е срещал поне една токсична личност в живота си. Това са хора, които ще опитат да ви накарат да се чувствате малки, неадекватни, незначителни, за да подсилят собствената си значимост.

Те също така, ще направят нужното, за да постигнат личните си цели, използвайки хората около себе си като пионки. Те ще имат променливо поведение, спрямо търсения ефект. Ту ще са мили и грижовни, ту студени и безразлични.

Понякога целта им ще е да ви объркат, защото знаят, че по този начин ще манипулират психиката ви по-лесно. Без въобще да се усетите. Около тях ще чувствате напрежение, сякаш никога не знаете какво следва и какво да очаквате.

Токсичната личност едновременно потиска и подценява другите. Това не е клинична диагноза, но е психологически профил, който включва добре дефинирани характеристики.

Действията на токсичната личност всъщност рядко са директни. Те имат усет към човешката психология и знаят как по фин начин да накарат хората около тях да се чувстват несигурни в себе си.

Токсичната личност не е склонна да променя себе си, защото стратегиите й служат за подсилване на собствения нарцисизъм. Ако спрете да играете играта й, тя най-вероятно ще си намерят други „жертви“, които лесно да разиграват.

Как обаче да разпознаем, че трудният човек в обкръжението ни притежава токсични характеристики?

Той ​​проектира своите недостатъци върху другите

Токсичният човек непрекъснато търси грешки или дефекти у другите. Всъщност те никога не пропускат възможност да подчертаят недостатъците на хората около тях. Понякога го правят директно, но по-често използват намеци или уж невинно подхвърлени коментари

Най-любопитното е, че обвиняват другите в същите неща, които правят те самите. С други думи, те непрекъснато проектират собствените си недостатъци върху другите.

Той непрекъснато изтъква себе си

Токсичните хора имат навика да критикуват абсолютно всичко, което другите правят. Няма значение колко добър специалист сте, те ще намерят недостатък в това, което правите, дори да е несъществуващ. Просто за да ви накарат да се почувствате недостатъчни, тъй като само така те могат да изпъкнат.

Той винаги е прав, а вие винаги грешите

Друга черта на токсичната личност е, че те обичат да повдигат спорове, излагайки преди всичко противоречиви, а понякога и нелогични аргументи. Всъщност те използват противоречието и объркването, за да предадат посланието на другите, че те не разбират. Разбира се, самите те винаги са прави.

Той е отявлено нарцистичен

Токсичните хора притежават силни нарцистични черти, без задължително да са с нарцистично личностово разстройство. Един от нарцистичните им подходи е обезценяването на другите. Те ще поставят под съмнение вашите качества, фино ще ви внушават, че сте неадекватни и нямате правилни преценки, за да можете да станете лесно управляеми и манипулируеми. Като пластелин в ръцете им, който могат да моделират както си пожелаят.

Той ви обвинява за всичко

Една от характеристиките на токсичните личности е, че никога не поемат отговорност за собствените грешки. А за да не ги хванете в тях, те често предварително прехвърлят отговорността за всичко върху вас и ви обвиняват в реални и измислени грешки.

Например, за да не разберете, че са ви излъгали, те ще се усъмнят във вашата собствената ви искреност и ще ви поставят в позиция да се оправдавате и защитавате невинността си, без да сте направили нищо, с което да заслужите това отношение. По този начин изместват вниманието ви от собствената си грешка и го насочват отново към вас, карайки ви да се чувствате неадекватни и объркани.


На повечето от нас се е налагало да търпят такива хора в обкръжението си в един или друг момент. Ако могат да бъдат игнорирани, толкова по-добре. Както казахме, те не са склонни да се променят. Затова не губете време в това да се опитвате да ги променяте. ще загубите времето си. Вместо това трябва да поставите категорични граници. Ако не знаете как да направите това, може да се наложи да развиете своите умения.

Прочетете още: Как да поставяме здравословни граници между себе си и другите