frida.bg
терапия

Арт терапия за възрастни: освобождава стреса и носи щастие

Живеем във време, в което постигането на поставените цели и успехът са издигнати на пиедестал. За да постигнем този икономически идеал, ние работим, полагаме усилия, стараем се, борим се с обстоятелствата, и не на последно място – със стреса и безпокойството, които всичко това поражда.

Изкуството от друга страна няма крайна цел, освен наслаждението. То може да предизвика учудване, възхищение, умисъл, дори медитация. Изкуството само по себе си е инструмент на душата, а практикувайки го ние се свързваме отново с вътрешния си център и създаваме пространство, в което да се отпуснем, релаксираме, да помечтаем.

Арт терапията: изразяване на себе си и самопознание

терапия

Изразявайки се, независимо дали чрез рисуване, правене на колаж, създаване на книга със спомени, танц или нещо друго, ние се свързваме със собственото си Аз по един нов и уникален начин.

Изваждаме навън всички потиснати емоции и чувства, за които не можем да намерим думи. Преразказваме историята си чрез цветове, форми и движения, които не са съществували, преди да ги сътворим на платното или в пространството.

Творчеството като цяло, и в частност арт терапията, ни позволяват да изразим своята креативност. Според специалистите освен разгръщането на творческия аспект, арт терапията може да подобри значително психичното ни здраве.

Предлагаме ви няколко лесни упражнения от арт терапията, които можете да опитате още днес и да усетите сами ползите от творенето. Важното е да не си поставяте крайна цел, а да се отпуснете и да оставите творческата ви енергия да започне да се изразява чрез вас. Всичко е възможно, когато става дума за креативност, нали?

Оцветяване в граници

терапия

Ако думата „рисуване“ предизвиква тревога у вас и мисли като „Аз не мога да рисувам“ и „Няма да се справя“, започнете своето пътешествие в света на изкуството с оцветяване. Можете да намерите книги за оцветяване за възрастни, например с мандали, както и моливи, флумастри или пастели.

Започнете да оцветявате в свободното си време. Със сигурност ще усетите положителния ефект на рисуването, усещайки в същото време границите и очертанията на фигурите пред вас. Оцветяването също така ни кара да се чувстваме като деца – безгрижни и свободни.

Рисуване в свободен стил

терапия

Ако се чувствате достатъчно креативни, можете да опитате да създадете своя собствена картина в свободен стил, която да отразява вашата същност в момента. Купете си картони, платна и различни видове бои – маслени, акрил и др.

Изразете емоциите си в цветове, поставете мислите си на листа във форми. Създайте градация на вътрешния си процес – нарисувайте как се чувствахте вчера, днес и как искате да се чувствате утре.

Нарисувайте трудна емоция или преживяване, с което ви е трудно да се справите. Поставете на листа вашата мечта или нещо, за което копнеете. Вдъхнете на белия лист живот и разкрийте себе си чрез цветовете без предразсъдъци и ограничения.

Създаване на поема

терапия

Ако чувствате думите по-близки до вашата същност, а и ако искате да се предизвикате, опитайте да напишете поема. Вземете лист и химикал, дори и да нямате конкретна идея в главата си. Писането идва само, просто трябва да започнете. Изразете своите емоции, чувства, мисли, желания и мечти на белия лист.

Превърнете ги в метафори и заиграйте поетичен танц между тях. Нека буквите сами започнат да се сътворяват върху белия лист – няма значение дали има рима, важното е да изразите своя вътрешен свят по един необичаен и защо не – причудлив начин.


Тези лесни арт упражнения ще ви помогнат да започнете да изразявате себе си по-свободно. Те ви позволяват да канализирате емоциите си, да изострите чувствителността си и да насърчавате креативността си.

Те също така ще ви помагат да осъзнаете и опознаете в дълбочина своите желания, радости, страхове. Чрез изкуството можете да се свържете с вътрешния си свят и да създадете плодородна почва за личностно израстване и развитие.