frida.bg

5 важни причини защо не трябва да използвате телефона си в тоалетната

Неотдавна беше времето, когато в тоалетната четяхме списание или надписите на ароматизатора за въздух. Ето, че бъдещето влезна във всеки дом – вече седим на тоалетната чиния със смартфон в ръка. Социалните мрежи, пощата, новините – можем да пътуваме из целия свят, докато се намираме в най-уединеното място. Но този навик може да се окаже по- опасен, отколкото си мислим.

Наблюденията показват, че сърфирането в Интернет в тоалетната става все по-разпространено, като дори възрастовата границата се разширява  изключително бързо. Какви опасности се крият зад усамотяването с телефона по време на престоя върху тоалетната чиния?

Още повече бактерии

На всекиго е известно, че повърхността на телефона прелива от бактерии. Миенето на ръце след свършване на работа в тоалетната, ще си каже човек, е достатъчно за поддържане на хигиената. Но в Университета на Аризона в САЩ, учените стигнали до извода, че върху панела на телефона виреят 10 пъти повече бактерии, отколкото в най-мръсната обществена тоалетна.

Ако държите своя мобилен телефон в кожен калъф, той става до шест пъти по-мръсен от тоалетната чиния. Единствените съперници на телефоните по степента на замърсяване са ръчните часовници. Ако миете ръцете си след посещението на тоалетната, но не почиствате телефона, къде е логиката в това хигиенично мероприятие?

Риск да получите хемороиди

Медицинските специалисти отдавна са стигнали до извода, че продължителното седене върху тоалетната чиния повишава вероятността да получим хемороиди. Оптималното време за прекарване в тоалетната е не повече от 6-8 минути. Колкото повече човек се заседява върху тоалетната чиния, толкова повече се увеличава напрежението върху червата.

Заплаха за живота на пациентите

Експертите са единодушни, че навикът на медиците да посещават тоалетната със смартфони в ръка носи заплаха за живота на пациентите. Върху мобилните телефони на служителите в болничните заведения се наблюдава наличието на микроби, които са устойчиви на съвременните антибиотици.

Проучване показва, че 87% от медиците са наясно, че електронните устройства са преносители на инфекции, но половината от тях игнорират необходимостта да дезинфекцират своите джаджи.

Медицинските работници държат смартфоните в джобовете, където е невъзможно да се поддържа стерилна среда. Ако устройствата не се почистват често, заплахата за здравето и живота на пациентите многократно се увеличава.

Смартфонът не позволява да се отпуснете

Повечето съвременни хора водят напрегнат начин на живот. В плътния график и малкото свободно време, тоалетната е едно от малкото места за отдих. Преглеждайки пощата или социалната мрежа, докато седим в тоалетната, ние сме атакувани от информация и лишаваме себе си от възможност за отпочиване, която ни е толкова необходимо.

Освен това чатенето в тоалетната е доста некрасива дейност – представете си, че любовното послание, което току-що получихте е написано от някой, който напъва дебелото си черво над тоалетната чиния.

Ако организмът ви изпраща сигнал, че е време да се усамотите, приемете това като заповед за кратка почивка и оставете устройствата на бюрото, в чантата или в джоба на дрехата. Останете насаме с мислите си, независимо, че се намирате в тоалетната.

Любимата ви вещ може да пострада

Последната причина да се откажете от телефона в тоалетната е чисто техническа. Смартфонът просто може да падне в тоалетната чиния и да се развали. Статистиката показва, че този неприятен инцидент се случва доста често. Една от всеки пет жени и един от всеки пет мъже признават, че телефонът им е падал поне веднъж в тоалетната чиния. А някои не са си взели поука и дори им се е случвало поне два пъти.