frida.bg
докосване

5-те езика на любовта: нуждата от физическо докосване

Физическото докосване е най-естественият начин, чрез който да покажем своята емоционална любов. За хората, чийто първичен емоционален език е докосването само по себе си „говори“.

Според д-р Гари Чапман, създателят на теорията за 5-те езика на любовта, докосването е свързано с преживяването на дълбока интимност. То включва правенето на секс, но отива отвъд секса, включвайки всички прояви на физическа интимност.

„Всичко от мен се намира в тялото ми. Да докосваш тялото ми означава да докосваш мен. Да се отдръпнеш от тялото ми означава да се отдалечиш от мен емоционално.“

Д-р Гари Чапман

Държането за ръце, прегръдката, поставянето на глава на рамото на партньора ви или едва доловимото докосване, докато се разхождате са жестове на интимност, които говорят, че с другия сте свързани на дълбоко ниво, обичани сте и сте заедно.

В една или друга степен ВСИЧКИ ние се нуждаем от физическо докосване в интимните ни отношения, но за хората, чийто основен език на любовта е физическото докосване, това е нещо жизненоважно. Като въздуха.

Физическото докосване: гради любов, но и я разрушава

Както знаем, докосването може да бъде нежно и чувствено, но и агресивно и грубо. То може да гали и да гради любовта между двама души, но може да води до болка.

Физическата агресия действа негативно върху всички хора. Но тя има изключително разрушителен ефект върху хората с първичен език докосването. За тях тялото е метафора на душата, а грубото докосване и агресията причиняват не само физическа болка и дискомфорт, но дълбоко раняват душата им.

Кои несексуални докосвания ви харесват най-много?

Ако любовният език на вас или вашият партньор е свързан с физическото докосване, не се страхувайте да говорите за това! Споделете един друг кои несексуални физически докосвания ви харесват най-много. Как ви карат да се чувствате? Какво ви дават?

Кога се чувствате най-обичани? Докосването може да има много измерения. Както вече споменахме, докосванията са различни и всеки човек има своите индивидуални предпочитания. Затова е важно да разберете как иска да бъде докосван другия. Нека той сам ви научи как да говорите езика на собствената му душа.

Докосването и неговият лечебен ефект

Почти инстинктивно в трудни моменти се прегръщаме един друг. Защо? Физическото докосване е мощно средство за изразяване на любов. Не можем да променим събитията, но можем да оцелеем емоционално, ако се чувстваме обичани и държани.

„Ако първичният език на твоята съпруга е физическото докосване, нищо не е по-важно от това да я държиш в ръцете си, когато тя плаче.“

Д-р Гари Чапман

За хората с първичен език докосването, думите не стигат, а само присъствието ви в стаята не е достатъчно. Физическото докосване, прегръдката, погалването са всичко, от което те имат нужда, за да бъдат отново щастливи и удовлетворени от взаимоотношенията.

Прочетете още: 5-те езика на любовта: силата на помагането