frida.bg

Мухлясало сирене – може ли да се яде?

Сиренето и кашкавалът са едни от най-любимите традиционни храни. Те са богати на калций, фосфор и цинк, което ги прави неизменна част от здравословната диета. Някои видове сирена трябва да развият мухъл – плесенни гъбички, изключително полезни за организма. Но този процес, разбира се, се случва в строго контролирана среда. Как да разберем опасен или полезен е мухълът, който се развива върху любимото ни сирене?

Вероятно често забелязвате малки участъци с мухъл върху сиренето, особено когато то е престояло за по-дълъг период от време в хладилника. Съвсем нормално е плесен да се появи в храната и това е сигурен знак, че е време тя да бъде изхвърлена. Но ако става въпрос за сиренето, не бързайте с тази крайна стъпка.

Мухълът е вид гъбичка, образуваща спори

Те се разнасят от въздуха, насекомите и водата и могат да бъдат открити навсякъде в света около нас, включително в хладилника, въпреки че за размножаването си предпочитат топли и влажни условия.

Мухълът е знак, че храната се разваля. Показател за процеса са оцветяванията в зелено, бяло, черно, синьо и сиво. Когато плесента проникне дълбоко, храната започва да променя вида си и да мирише по особен остър начин.

В повечето случаи мухълът е вреден за консумация, но някои сирена стават изключително вкусни и безвредни за организма, благодарение на процеса на мухлясване. В зависимост от млякото, бактериите в него, времето за узряване и метода на производство, сиренето дори може да изисква развитие на мухъл, за да стане годно за ядене.

Полезният и вкусен мухъл

Най-често срещаният вид гъбички в сирената са penicillium, roqueforti, glaucum и candidum. Те помагат за появата на уникалните вкусови качества на редица сирена, което се случва чрез взаимодействието с протеините и захарите в млякото по време действието на химическите процеси на зреенето.

Мухълът е важна част за образуването на текстурата на различните сирената като синьото сирене и сиренето Бри – те са плътни, с богата и наситена консистенция.

Плесенните гъбички в процеса на узряване на някои сирена се различават от мухъла в старото сирене или хляб най-вече с това, че са напълно безвредни за нашия организъм. Отличават се със синия цвят на нишките в сиренето или с плътния бял филм, покриващ повърхността на продукта – типичен белезникав израстък, чийто цвят варира от бяло до зелено.

Освен цветът, за наличието на мухъл подсказва и специфичната миризма на сиренето. Докато някои видове сирене са по-миризливи, най-добре е да проверите как мирише сиренето веднага след покупката, за да се сте сигурни, че ще консумирате свеж продукт.

Не забравяйте, че опасен мухъл може да се развие и в сирене със задължително съдържание на безвреден мухъл.

Кога да изхвърлим мухлясалото сирене

Спорите на гъбичките на кашкавали и сирена, претърпели т.нар. чедеризация, много рядко се разпространяват във вътрешността. Това буквално означава, че е съвсем в реда на нещата да изядете останалата част от млечния продукт. За да изчистите мухъла от сиренето, просто изрежете около 2,5 сантиметра от засегнатата повърхност. Но тази техника не се прилага върху меките сирена или предлаганите на витрината в готов нарязан и настърган вид сирена.

Ако забележите мухъл в кремообразни сирена, котидж сирене и рикота, време е те се отправят към коша за боклук, а най-добре веднага извън пределите на дома, защото съвсем скоро плесента ще обхване останалата част от сиренето и ще продължи да се размножава.

Ако мухълът е задължителна част от синьото сирене, то наличието му при другите видове сирене е знак, че те не са годни за консумация. Някои от опасните бактерии в мухлясали сирена са ешерихия коли, листерия, салмонела и бруцела.

Симптомите от натравяне с мухлясало сирене включват повръщане, коремни болки и диария. В по-тежките случаи може да се стигне и до увреждане на органите или дори до фатален край поради микотоксините, съдържащи се в опасния мухъл.

Как да съхраняваме сиренето

За да запази своите полезни и хранителни свойства, сиренето е необходимо да бъде съхранявано правилно. Когато купувате сирене, огледайте го добре за пукнатини или наченки на мухъл. Текстурата на качественото сирене е гладка без петна и пожълтели участъци.

Идеалната температура за съхранение на сирене е между 1-3 градуса по Целзий, като сиренето се затваря в пластмасов контейнер/кутия или се увива плътно в пластмасова опаковка, за да се предпази от развитие на спори на мухъла.

Сиренето е уникална храна с невероятни и разнообразни вкусови качества. Винаги подхождайте с внимание при подбора, съхраняването и консумацията на една от най-любимите храни.