frida.bg
Засилва корените

Авокадо: ползите му за жените, полезни свойства и противопоказания при употреба

Открай време всички сме запознати е този мек и сочен плод с кремообразна текстура. Чудотворните му свойства се ценят по целия свят. Авокадото е известно с благоприятното си въздействие върху представителките на нежния пол, затова ползите му за жените са безценни. Суперплодът подобрява паметта, както и намалява риска от сърдечни-съдови заболявания, инсулт и ракови заболявания. Но с това не се изчерпват достойнствата на екзотичното авокадо.

Авокадото било известно на индианските народи в днешните земи на Мексико и Централна Америка. Освен заради ползата му за жените, плодът бил популярен и като отличен афродизиак с възбуждащ ефект.

Плодовете на вечнозелените дървета на авокадото са познати и като „алигаторски круши”. Благодарение на не толкова сладкия си вкус, авокадото дълго време било смятано за зеленчук, за огромна ядка, но все пак днес специалистите единодушно го назовават плод.

Състав

Авокадото се среща под всякаква форма – крушовидна, овална като топка, достигаща до 22 см. За година едно дърво е способно да роди до 250 килограма плод. Алигаторските круши имат масленозелена обвивка и жълта вътрешност. В самия център на плода се крие ядка, която съдържа множество токсични, но в същото време и полезни вещества. Независимо от широкото разпространение на суперплода на пазара, в науката все още липсват категорични доказателства, че ядката е годна за консумация.

В авокадото се съдържа голямо количество мазнини, като в същото време липсва всякаква захар. По този начин в 100 грама плод се намират около 160 калории. Освен това авокадото е богато на витамини като А, С, В, Е, К  и фолиева киселина, както и натрий, желязо, калций, мед, фосфор, магний и много калий.

Свойства

Ползата на авокадото за женския организъм е неоспорима, благодарение на богатия му състав на витамини. С него можем да прочистим клетките от различни разрушителни вируси и да се преборим с измененията, настъпващи с напредването на възрастта. Благодарение на олеиновата киселина на авокадото, кръвта се изчиства от холестерина. При бременност е добре да консумираме авокадо, тъй като съдържа мононенаситени мазнини, способстващи за развитието на мозъка на детето и други важни органи.

Алигаторската круша влияе добре не само върху нервната система, намалявайки раздразнителността и стреса, но се бори със сънливост и умора. Авокадото е чудесен щит срещу простудни заболявания и вируси.

Как авокадото въздейства върху жените?

Авокадото оказва благоприятно влияние не само върху здравето. Ползите в козметиката му са доказани – прави кожата стегната и гладка, а при редовна употреба може да изглади малките бръчици по кожата на лицето.

С помощта на маслото, получено от авокадо, много момичета се справят с възпалението на кожата на лицето, включително със заболявания като дерматит, акне и екзема. Маслото от авокадо се използва не само при масаж, но и влиза в състава на продукти от съвременната професионална козметика, както и в чудодейните рецепти на домашно приготвени маски за лице и коса с авокадо.

Много специалисти твърдят, че авокадото е незаменим приятел на жените над възраст над 40 години. Оказва се, че съдържанието на биологически активни вещества, подобни на хормоните, които могат да се борят с понижаването на изработката на естроген в организма – процес, през който преминават жените в периода на климакса.

Противопоказания

Подобно на всеки екзотичен плод, авокадото също изисква внимание при употреба. Както всички знаем, „отровата е в дозата“, затова ползите и вредите върху женски организъм зависят от използваното количество на плода.

В никакъв случай авокадото не бива да се употребява и от хора, склонни на алергия към цитрусови плодове, както и от хора с индивидуална непоносимост към този суперплод. Освен това костилката и листата на авокадото съдържат токсични вещества, способни да предизвикат не само хранителни разстройства, но и неприятни последици за храносмилателната система в дългосрочен план.

Съвети при избор и съхранение на авокадо

Въпреки безкрайния комплекс от полезни вещества, съдържащи се в авокадото, следва да вземем под внимание, че при термична обработка то губи по-голямата част от тях.

Преди да купим авокадо е добре да обърнем внимание за различни петна по повърхността. Добре узрялото авокадо се отличава с мекотата си. Избягвайте плодове, чиято обвивка е почерняла или има пукнатини.

В случай, че авокадото не е узряло, можете да го държите за известно време на стайна температура, а не в хладилника, защото там ще се развали.

Прието е авокадото да се консумира в суров вид в съчетание с други продукти. Така ще позволите да се съхранят всички негови чудесни свойства, както и приятният му ядков аромат. Екзотичното авокадо се използва приготвено по различен начин в интересни рецепти, включително в салати и студени разядки. Вкусът му се съчетава отлично с други цитрусови плодове, пикантни или сладки подправки.