frida.bg

4 случая за пасивно-агресивно поведение, които жените проявяват във връзките си

Често жените обсъждат странностите в поведението на мъжете, но рядко са готови да признаят: „И ние не сме съвършени“. Дори да е трудно да си спомним ситуация, в която сме проявили агресивно поведение към партньора, със сигурност сме следвали пасивно-агресивни модели на поведение в общуването с любимия човек. Ето и примерите за пасивно-агресивно поведение, което жените проявяват в общуването с мъжа до себе си:

Саркастични коментари

Сарказмът и иронията имат своя забавен чар, когато сме на една вълна, шегувайки се с човека до нас. Но в някои случаи прекрачваме границите в играта, преминавайки в полето на пасивно-агресивните атаки.

Шегите са нещо нормално, особено когато са поднесени с чувство за хумор. Но използвайки сарказъм, ние рискуваме да се подиграем с партньора – нещо недопустимо и болезнено. Дори да забележите, че любимият мъж се е обидил, извинението не е достатъчно. Стига вече с игричките на осмиването, а покажете кога сте сериозни и кога просто се забавлявате.

Отказ от общуване

Наказвате мъжа до себе си, като отказвате да му говорите. Разбира се, че не сте изчезнали от живота му, нито сте новият и непознат съквартирант у дома. Но демонстративно игнорирате любимия, преструвайки се, че не го забелязвате.

Истината е, че понякога предприемате това действие, защото не умеете да изразявате чувствата си чрез думи по правилния начин. Защо отказвате да говорите? Вероятно се страхувате, че ще го засегнете или ще кажете нещо, което не сте имали предвид.

Понякога жените напълно съзнателно отказват да говорят с партньора си, когато не искат да се разделят с него, но в същото време търсят начин да го накажат с непоносимото оръжие на тишината.

Ако сте забелязали, че се поддавате на този модел на поведение, трябва да осъзнаете, че има проблем. Няма как несгодите във връзката ви да се изгладят сами като с магическа пръчка, ако не говорите открито за тях. Необходимо е да се изправим очи в очи с проблема и да го разрешим чрез комуникация.

Заядливост

Често чуваме, че мъжете се оплакват от дребнавостта и заядливостта на жените. Време е да спрем да мислим, че това е грешен стереотип – много жени носят отговорност за това типично пасивно-агресивно поведение.

Как да разберем дали сме попаднали в капана на заядливостта? Ако непрекъснато се оплаквате за маловажни неща или дори без причина. Ако обикаляте из стаите вкъщи, бутайки разни неща, уж проявявайки небрежност. Ако за пореден път твърдите, че нещата не се получават.

Проблемът на този модел на поведение е, че не се появява като гръм от ясно небе. Той винаги има своето обяснение и то е, че изпитвате неудовлетвореност от нещо във връзката ви.

Може би не сте доволни от нещо, което е направил или е казал партньорът ви. Но признайте един път завинаги, че той не притежава умението да анализира причините и ефекта, за които вие се тръшкате вече втори час. Мъжът възприема, че просто мърморите и ходите тромаво наоколо без причина.

Ако продължите с този тип пасивно-агресивно поведение, със сигурност ще го „заразите“ с негативна енергия и нещата ще се влошат. По-добре направете следното: запитайте се какво ви тревожи и започнете диалог с мъжа до себе си.

Постоянни критики

Ако сте от онези хора, които непрекъснато критикуват партньора си, обърнете внимание на тази малка, но съществената подробност: той е бил несъвършен и преди да го срещнете.

Приемете този факт или просто си тръгнете. Никой няма да ви упрекне, че не сте щастливи с поведението на партньора, с неуспехите в живота му или с начина, по който се държи с вас.

Но нищо няма да постигнете с непрекъснатото посочване на несъвършенствата му. Вероятно той ще започне да се отбранява още повече и дори ще затвърди обвиненията, вършейки нещата, за които го критикувате.

Вместо да посрещате на нож всичките негови идеи, мнения и действия, дайте му лично пространство и си отдъхнете. Ако постоянно го засипвате с критики, той ще започне да прави повече грешки и вие ще се окажете в капана на безкрайния кръг от възмущения от поведението му и последващото от ваша страна критикарство.