frida.bg

Защо пиенето със сламка прави напитката по-вкусна

Трябва да признаем, че много от любители на пиенето на шейкове и сокове със сламки все още страдат от факта, че дните на пластмасовите сламки са преброени. Но овладяването на екологичната криза с пластмасовите отпадъци изисква налагането на нови навици и лишаване от удоволствия, с които човечеството беше свикнало в последните десетилетия. Пиенето на смути или коктейл със сламка наистина прави напитките по-вкусни. Каква е причината?

Има цяла наука зад този невероятен феномен на възприятията

Когато вкусваме по малко от дадена храна или напитка, вкусовите рецептори събират летливи органични съединения. Те отговарят за създаването на вкусове, които стимулират усещанията ни. Температурата също играе важна роля в това как усещаме вкуса – колкото по-студена е храната или напитката, толкова по-трудно е да възбудим вкусовите рецептори. С други думи бавното отпиване през сламка ни дава възможност да се насладим на всички вкусови нюанси на любимото питие.

Ако се наслаждаваме на млечен шейк през сламка, вместо да отпиваме големи глътки направо от чашата, малките количества няма да се разтопят бързо и ще задържат интензивния вкус на шейка за по-продължителен период от време.

Пиенето на млечен шейк без сламка не само ви кара да поглъщаме по-бързо от чашата, но и студеното й съдържание прави вкуса по-безличен. От друга страна бързото пиене на студена напитка предизвиква изтръпване на вкусовите рецептори и главата, което често се случва при бързото похапване на сладолед.

Ниските температури оказват влияние върху вкусовете, тъй като студеното буквално притъпява усещанията и възприятията на рецепторите

Затова бавното пиене на шейк през сламка превръща процеса в истинска наслада за сетивата. Ето защо и рекламите на любими известни напитки почти винаги включват сламка, която също така позволява по-голяма циркулация на въздух. Това позволява да затоплим отпитото количесто между езика и небцето и да усетим магията на вкусовете.

Ако все още не можете да приключите с навика да пиете със сламка, насочете се към ядливи варианти на вкусни сламки, които можете да хапнете след края на любимото си питие или за такива, произведени от разграждащи се биоматериали.