frida.bg
акнето

5 домашни средства, с които да третираме акнето

Акнето е доста често срещан проблем не само сред тийнейджърите, но и сред хората в зряла възраст. Не е нужно дори кожата ви да е мазна и проблемна.

Понякога хормоналната система излиза от баланс, има възпалителен процес в тялото ни или просто сме докоснали лицето си с мръсни ръце … и пъпката е налице.

Как да третираме новопоявилата се „гостенка“, за да я стопираме възпалителния процес още в началото и стимулираме заздравяването? Предлагаме ви най-ефективните за целта натурални средства, с които всеки от нас разполага вкъщи!

Алое вера

Aloe Vera - Natural Remedy

Гелът от алое вера охлажда, успокоява, хидратира кожата и притежава силни антимикробни свойства. Освен това гелът от алое вера насърчава по-бързото заздравяване. Как се използва? Нанасяйте малко количество алое вера върху пъпката до пълното й изчезване.

Прочетете още: 5 хранителни добавки, които могат да ни освободят от акнето

Мед

honey

Медът помага за задържането на влагата в кожата и притежава силни атибактериални свойства. Също така медът успокоява възпалението и насърчава заздравяването й.

Нанесете малко количество мед директно върху пъпката и оставете да действа за поне 30 минути. След това измийте с хладка вода. Повторете това 2-3 пъти дневно и ще видите забележителен резултат.

Лимонов сок

juicy and ripe organic lemons in a and fresh mint on a wooden background

Лимоновият сок притежава силни стягащи, ексфолиращи и антибактериални свойства, които намаляват възпаленията и премахват несъвършенствата. Изобилието от витамин С в лимоновия сок стимулира производството на колаген, което от своя страна засилва заздравяването на кожата и я подмладява.

Как да го използваме? Смесете чаена лъжичка лимонов сок с чаена лъжичка мед. Нанасяйте сместа върху пъпката с памучен тампон през целия ден или до пълното й изчезване.

Прочетете още: 5 храни, които ще ни помогнат да неутрализираме акнето

Ябълков оцет

good old fashioned...apples

Ябълковият оцет неутрализира бактериите, причиняващи пъпки и акне. Освен това може да излекува стари белези от пъпки и да помогне за по-бързото заздравяване на кожата.

Ябълковият оцет не трябва да се нанася в чиста форма, а винаги разреден, например с вода. За начало вземете една чаена лъжичка ябълков оцет и го разредете с три чаени лъжички вода. Нанасяйте тоника само върху пъпката с памъчен тампон.

Куркума

Turmeric root and powder

Куркумата притежава мощни противовъзпалителни и антимикробни свойства, които убиват бактериите, причиняващи пъпки и акне. Антисептичните му свойства се борят с обривите. Маската за лице с куркума от друга страна подмладява кожата и й придава блясък.

Как се използва? Смесете една чаена лъжичка куркума на прах с 1-2 супени лъжици кисело мляко и направете гъста паста. Нанесете  малко количество от пастата върху пъпката и я оставете да престои 10 минути. След това измийте със хладка вода.

Прочетете още: Кои са най-добрите натурални масла против акне?