frida.bg

7 хранителни продукти, които най-вероятно миете неправилно

Още от деца научаваме колко важно е да мием не само ръцете си, но също плодовете и зеленчуците, преди да ги ядем. Водата и содата бикарбонат са идеалната комбинация за отмиване на токсини и пестициди от повечето растителни продукти, но не всеки от нас разполага с време и нерви за такава щателна обработка. Още повече, че много от зеленолистните храни изискват специално внимание при отстраняването на полепнали остаъци от кал и пясък.

Ето и най-добрите начини за измиване на различни видове разпространени храни:

Замразените плодове и зеленчуци

Няма спор, че замразените храни правят живота на съвременния човек по-лек. Въпреки че не са чак толкова полезни, в кризисни моменти спясяват положението. Но проблемът на повечето хора е, че не мият замразените плодове и зеленчуци преди да ги консумират. За да се отървете от мръсотията и бактериите, трябва да миете замразените плодове и зеленчуци преди тяхната употреба.

Зелето

Свинската тения е един от най-разпространените паразити, хранещи се със зеленчуци като зеле, броколи и карфиол. Ето защо е важно тези растения да бъдат старателно измивани.

Правилният начин за миене на зеле е като премахваме най-горните два слоя листа, след което потапяме зелето във вода с малко оцет в продължение на няколко минути. След това изплакваме зелето с чиста вода. Ако ще приготвяте карфиол, трябва да почистите всички части и да ги разделите на малки розички.

Рибата

Миенето на риба и пилешко месо преди готвене е задължителна стъпка. Но знаете ли, че миенето на суровото месо под крана на мивката увеличава риска от разпространение на бактерия в кухнята? За щастие високата температура убива опасните бактерии в пилешкото месо, но не забравяйте да измиете добре ножа, дъскатата, мивката и ръцете си, веднага след като сте приключили с обработката на суровата риба или пиле.

Ябълките

Няма никакво значение дали ябълките изглеждат свежи или не – почти сигурно е, че са пълни с химикали и пестициди. За да почистите ябълките, потопете ги във вода с разтворена в нея сода за около 12 минути. По този начин ще се справите с голяма част от химикалите в любимите плодове.

Марулята

Въпреки че изглежда доста досадно, миенето на марули е лесна задача. Разделете марулевия корен на две или три части и го потопете във вода за няколко минути. Извадете и изплакнете под течаща вода и оставете да се оттече. Вече можете да се заловите с правенето на салатата.

Оризът

Най-напред трябва да отмиете нишестето от зърната на ориза. То е причината за слепването му по време на варене, а никой не намира за апетитен този вид на ориза. Преди варене, измийте 3 или 4 пъти необходимото количество ориз, за да сте сигурни, че ще получите отличен краен резултат.

Млякото и млечните продукти

Хрумвало ли ви е, докато млечните продукти пристигат в кухнята в опакован вид, има логика да измием кутията с мляко или пакетът с вакумирано сирене, преди да ги поставим в хладилника? Не забравяйте, че едни от най-любимите продукти, каквито са млечните, са преминали през ръцете на много хора, преди да дойдат на масата ви: от производителите до транспортиращите работници и служителите в магазина за хранителни стоки.