frida.bg

При депресия: горещ душ два пъти седмично в продължение на 30 минути действа по-добре от спортуване

Зимата е тук, а с мрачните и студени дни при много от нас настъпват душевните страдания и депресията. Ако често изпададе в меланхолия или познавате някого, който страда от мрачни мисли по време на студените месеци, добрата новината е има естествени методи за облекчаване на неприятните състояния.

Зимните дни и вечери могат да ограничат възможностите за спорт, но пък можете да се отдадете на горещи бани. Оказва се, че според едно от последните проучвания при депресия горещият душ е далеч по-ефективен от физическите упражнения.

Изследователите от Университета във Фрайбург в Германия стигнали до заключението, че само две горещи къпания седмично са напълно достатъчни да подобрят симптомите на депресия

Най-напред учените диагностицирали група от хора с депресия и ги разделили на две. Накарали едните да влизат под душа с вода от 40 градуса в продължение на 30 минути. След това доброволците били увивани в одеала и бутилки с топла вода за още 20 минути.

Втората група от доброволци, страдащи от депресия, трябвало да се занимава с бягане, танцуване, плуване и други леки упражнения в продължение на 45 минути два пъти седмично.

Експериментът се състоял в период от осем седмици. Докато и двете групи участници показали овладяване на симптомите на депресия, групата, която взимала горещ душ, показала далеч по-малко признаци на депресия в сравнение с онези, които спортували.

Тайната на горещите бани

Горещите бани помагат за нормализиране и укрепване на 24-часовия циркаден ритъм на тялото. Ако настъпи нарушаване на този ритъм, настъпва разклащане на душевното състояние на човека.

При хората, страдащи от депресия, температурата на тялото остава една и съща през цялата нощ. В идеалния случай, телесната темепратура се повишава през деня и спада пред нощта, което помага за произвеждането на мелатонин в малките часове.

Ето защо е важно да влизате под релаксиращ душ, за да се почувствате добре. Ако успеете да наложите това правило в режима си в зимните месеци, съвсем скоро ще усетите положителния ефект от достъпна спа терапия за справяне с депресията.