frida.bg

10 неща, които се случват с тялото ни, когато не се наспиваме

Недоспиването е проблем, с който се сблъскват голяма част от хората в напрегнатото съвремие. Независимо какви са причините за некачествения сън, той води до отслабване на имунната система, понижаване на либидито, смущения в мисловния процес и дори до инциденти при шофиране и работа с машини.

Ако попадате в категорията на недоспиващите хора, трябва да знаете, че е добре да вземете мерки за справяне с проблема, защото организмът страда по следните начини:

Разболявате се лесно

Недоспиването пречи на тялото да се бори с болестите. Лесно можем да се разболеем, ако не спим достатъчно. Освен това, ако се разболеете, здравият сън ще се превърне в мираж, което ще усложни състоянието вис и възможността да се възстановите бързо от болестта.

Сърцето страда

Малкото сън (под 5 часа продължителност през нощта) и дългият сън (9 или повече часа през нощта) оказват негативен ефект върху здравето на сърцето. Вероятността да развиете коронарна болест или да получите инфаркт се увеличава значително при продължителен период на недоспиване.

Увеличава се рискът от ракови заболявания

Недостигът на сън се свързва с риск от развиване на рак на гърдата и рак на простатата, показват наблюденията на медиците. Работещите нощни смени са изложени на опасност от ракови заболявания. Добрата новина е, че и жените, и мъжете, които вече са заболели, но успяват да си набавят 7-часов сън през нощта, преодоляват влошаването на злокачествените измения в организма.

Не можете да мислите

Дори пропускането на една нощ качествен сън води до нарушение на мисловните функции на мозъка. Работата на мозъка, включваща памета, вземането на решения, разсъждения и решаването на задачи се вклошава. Наблюдава се и забавена реакция, смущения в концетрацията, както и ненавременно и неадекватно реагиране в напрегнати и изненадващи ситуации.

Забравяте неща

Не само, че недоспиването ви кара да забравяте лесно, но и не можете да запомняте и научавате нови неща. Наблюденията на учените показват, че сънят е изключително важен за процеса на осмисляне, когато учим. С други думи, имаме нужда от качествен сън, за да запомним нова информация и да я складираме успещно в паметта си.

Вашето либидо изчезва

Недоспиването намалява поривите за интимни преживявания. Когато мъжете не си доспиват в продължение на седмица, нивата не тестостерона намаляват значително. Ако спим пет или по-малко часове, хормоналните нива спадат от 10 до 15%.

Напълнявате

Недостигът на сън може да е причина да качите килограми. Проучване показва връзката между съня и килограмите. Хората, които спят по-малко от пет часа всяка нощ в продължение на три години качват излишни килограми. Онези, които спят между седем и осем часа, показват по-добра работа на метаболизма.

Рискът от диабет се увеличава

Освен натрупването на килограми, недоспиващите хора (както и тези, които спят прекалено много) са подложени на риск от развиване на диабет. Изследванията показват, че седем-осем часа сън е оптималното количество за отпочиване на тялото, за да се избегнат проблемите с инсулина, водещи до диабет.

Изложени сте на опасност от инциденти при шофиране

Повече от три пъти се увеличава вероятността да попаднете в катастрофа, ако спите шест или по-малко часа. Най-уязвими са работещите през нощта, шофьори и всички, които прекарват дълги часове зад волана. Помислете добре, преди да седнете да шофирате, ако не сте си доспали.

Кожата ви страда

Ако всички посочени негативни последици от недоспиването не ви карат да преосмислите качеството на съня си, не забравяйте за външния си вид. От недоспиването няма как да изглеждате добре. А лошите навици за сън повлияват на състоянието и вида на кожата.

Онези от нас, които спят по-малко, се сдобиват с добре очертани и видими бръчки, с отпусната кожа с неравен тон. Недоспиващите със сигурнсот са по-неудовлетворени от външния си вид, отколкото отлично отпочиващите през нощта. И не на последно място – когато не сме доспали, не можем да скрием, че сме в лошо настроение.