frida.bg

Сухият шампоан – доколко е безвреден?

Сухият шампоан е козметичен продукт за абсорбиране на излишния себум и за придаване на обем на косата. Той може да бъде използван за освежаване на косата ни между основните измивания с вода и стандартен шампоан за къпане.

Колкото повече навлиза в употреба по цял свят, сухият шампоан започва да повдига и въпроса дали наистина е безопасен за организма. Оказва се, че прекомерната употреба на сухия шампоан води до запушване на фоликулите, изтощаване на косата и дори до нейното окапване.

Вреден ли е сухият шампоан за скалпа?

Ако използвате от време на време сух шампоан, едва ли той ще навреди на косата ви. Но помислете, ако все по-често отлагате измиването на косата с вода и обикновен шампоан и вместо това в бързината посягате към „сухата“ алтернатива – скоро ще се сдобиете с кожни проблеми на главата.

Сухият шампоан практически не почиства косата ви. Напръсквайки или посипвайки я с талк и алкохол, каквото всъщност представлява сухият шампоан, вие попивате от кожата на главата естествените й мазнини, същевременно примесени със замърсяванията на косата. Освен това, трябва да знаете, че талкът е минерал с частици азбест, който е канцерогенно вещество.

Сухият шампоан изсушава косата

В състава на продуктите за коса, съдържащи аерозол, влиза и алкохол, който уврежда косата. Когато косата е суха, космите започват да се усукват един в друг, превръщайки разресването в неприятно изживяване.

Ако използвате прекалено често сух шампоан, има вероятност да забравяте да я миете с вода, а това води до задръстване на скалпа с козметичния продукт. Това предизвиква сърбеж и дори фоликулит – бактериална или гъбична инфекция на корените на косата.

Нередовното миене на коса с вода причинява пърхот

Дори да няма проучвания дали сухият шампоан пряко влияе на появата на пърхот, задържането на козметичния продукт и мазнини върху скалпа за продължителен период от време може да доведе до лющене на кожата.

Ползите от сухия шампоан

И все пак, след като има някои минуси, какво прави сухия шампоан толкова популярен в последните години? Отговорът е много прост – спестява времето под душа, а и след това.

За някои хора сухият шампоан е спасение в забързаното ежедневие. За други – сухият шампоан замества целия процес на подсушаване на косата и оформяне на прическа, като в същото време помага да изглеждаме спретнати още няколко дни до основното миене.

Колко често да използваме сух шампоан?  

За да избегнете увреждане на косата и скалпа, докторите съветват да използваме сух шампоан не повече от 2 последователни пъти. Помислете за ръчно направени алтернативи на сухия шампоан, съдържащи царевично или оризово нишесте.

Домашен сух шампоан

За да направите свой сух шампоан, вземете ¼ чаша натурално царевично нишесте и добавете малко канела или какао на прах, в зависимост от цвета на косата ви. Можете да сложите и няколко капки ароматни масла за постигне на естествен аромат.

Не забравяйте, че сухият шампоан не отмива, а замаскира мръсотията в косата. Той просто попива мазнините, създавайки впечатлението, че косата е чиста и обемна.