frida.bg

Преди брака: 8 въпроса, които трябва да зададем на партьора си

Любовта е прекрасно и възвишено чувство, което рисува романтично бъдеще пред нас. В него не съществува и идеята за развод или раздяла. Но разводът е част от взаимоотношенията в съвременния свят. Съществува обаче тънка линия между реализъм и черни мисли за бъдещето на връзката и трябва да се доверим на първото, ако искаме да изградим здрава основа за отношенията ни, преди да встъпим в брака.

Не всеки е готов да повдигне сериозните въпроси, които градят ежедневието на споделения живот. Много хора започват да обсъждат проблемите, едва след като вече са сложили подписите си.

Съвсем нормално е да имаме различия с партньора си, но те не бива да ни карат да се страхуваме или да пренебрегваме разбиранията си за съжителство. Дори най-драстичните неразбирателства могат да бъдат разрешени с преговори между половинките. Когато слагате проблема на масата, не забравяйте, че трябва да обясните защо е толкова важно за вас – искате да сте сигурни, че няма да загубите времето си, впускайки се в сериозната житейска стъпка брак.

8 неудобни въпроси, които трябва да зададем на партньора преди брака

Какви са финансовите ти цели и как ще ги постигнеш?

Парите са важна част от живота и не трябва да се свеним да говорим за тях. Липсата на финансови средства е най-честата причина за развод. Колкото по-рано бъдат уточнени разбиранията ви за парите, толкова по-ясни ще станат очакванията ви. Можете да зададете деликатно въпросите по следния начин: „Как ще поделяме сметките си?“, „Какво ще купим най-напред?“, „Ще имаме ли обща банкова сметка?“

Целта на разговора е не да сравнявате кой колко пари изкарва, а да успеете да постигнете разбирателство за управлението на парите ви.

Искаш ли деца и какво ще направиш, ако не успеем да имаме наши?

В обществото съшествуват разбиранията, че децата идват с брака, но не винаги е така. Неуспешните опити да имат деца могат да се окажат болезнени в отношенията между партьорите и да нанесат поражение върху брака. Понякога поради различни причини един от двамата души може да не е готов за инвитро процедури, а още повече за решение да бъде осиновено дете. Разговорите ще помогнат да определите заедно и в сплотеност посоката оттук-насетне.

Как си представяш ролята на родител?

Ако и двамата сте готови да имате деца, това е чудесно. Следва въпросът за отглеждането на децата. Добре е да изясните как всеки от вас вижда своята роля в родителските грижи. Как ще разпределяте времето между работата и задълженията у дома. Споделете помежду си как е преминало детството ви и как самите вие сте били отглеждани от родителите си. Кое харесвате и не харесвате в техния подход, какви са уроците, които ще приложите в отглеждането на вашите деца?

Колко време ще имаш нужда за себе си?

Това, че сте заедно и се обичате, не означава, че трябва да прекарвате всяка минута с другия. Всеки има нужда от лично пространство. Понякога партньорът може да изпадне в депресивно състояние, да е ядосан или мълчалив, и всичко това да се дължи на нуждата да се усамоти. Колкото по-рано уточните въпроса с личното пространство, толкова по-голямо доверие и свобода ще изградите помежду си.

От какво най-много се страхуваш?

Този въпрос не е от лесните, но може да разреши проблеми още в самото начало на съвместния живот. Бракът е процес на разбиране не само на надеждите, мечтите и целите, а е и приемане на страховете и болката на любимия човек. Много хора са израснали в семейства с трудни бракове, затова честния разговор може да осветли страховете и да помогне заедно да ги прогоните.

Как стоят нещата със свекъри и свекърви?

Създаването на ново семейство не е изграждане на взаимоотношения единствено между двама души. Много хора не могат да приемат, че вече не живеят при мама и неумението да се сложи граница между „предишното“ и новото семейство може да се окаже истинско предизвикателство за брака. Трябва да изсясните с парньора си как ще разпределяте времето, и какви ще са приоритетите ви, когато става въпрос за ролята на вашите родители в новия ви живот.

Какви са очакванията ти за секса?

Парньорите могат да споделят различни виждания за това колко често да имат интимни отношения в брака си. Само в приказките страстта и бурните нощи продължават до безкрай. Добре е да приемем, че сексуалната активност може да има своите върхове и спадове, но това съвсем на значи, че сме изгубили интерес към половинката си. Говорете за предпочитанията си, за това кое ви харесва повече и споделяйте фантазиите си. Помислете за откриване на нови начини да разпалите огъня, което със сигурност ще се отрази положително на връзката ви.

жартиерите
жартиерите
Какво означава бракът за теб?

Бракът е възприеман различно от всеки от нас. Някои смятат, че е обвързваща сделка, други го виждат като приятелско съжителство и равноправие, за трети бракът е грижа и споделеност. Когато разговаряме за очакванията си, ние помагаме те да бъдат оправдани. Едновременното обръщане на страницата прави съвместния живот по-лесен. Когато сме изправени пред колебания, разговорът, задаването на въпроси и изслушването ще ни помогнат да стъпим здраво на краката си и да се радваме на прекрасни взаимоотношения в брака си.