frida.bg
гнева

5 йога асани, които ще ви помогнат да се освободите от гнева

Гневът е естествена човешка емоция. Голяма част от нас се страхуват от гнева, защото в съзнанието ни той е свързан с агресия, насилие и разрушение. Вместо това решаваме да го потиснем, което практическо невъзможно.

Ролята на гнева в живота ни

Гневът е силна емоция, която се появява, когато не можем да удовлетворим определена наша нужда или сме свидетели на ситуация, в която има несправедливост и трябва да реагираме. Гневът ни дава гориво да защитим нуждите си, границите си, принципите си, както и да окажем помощ на другите, когато те не могат да се защитят сами.

Когато потиснем гнева си, ние нямаме силата и енергията да защитим себе си и близките си. Освен това, потиснатият гняв е сред основните причини за редица психосоматични заболявания като нарушено функциониране на черния дроб, диабет 2 и рак.

В другата крайност са хората, които избухват лесно и използват гнева като средство за налагане на собствената воля над другите и контрол. Гневът се активира много често, когато не можем да получим това, което искаме.

Гневът може да се използва негативно – като средство да наложим своето его над другите, което може да ескалира и да създаде проблеми в междуличностните ни контакти.

Как да намерим балансът между двете, така че да използваме гнева когато е необходимо и да го успокоим, когато той е на ръба да „прелее“ и да създаде проблеми в отношенията ни?

Има няколко йога асани (пози), които притежават способността да трансформират гнева и да го насочат гнева си към нещо конструктивно. Следващия път, когато се ядосате на някого не чупете чинии, а вместо това спрете за момент, поемете си дъх и направете тези вълшебни йога позиции!

Детска поза

Детска поза, или баласана, е една от най-успокояващите и охлаждащи йога асани, които влияят отпускащо и релаксиращо върху цялата нервна система. От седеж отворете леко коленете встрани и се отпуснете между коленете си. Челото нежно опира в земята, а ръцете са протегнати напред, но без никакво напрежение.

Сфинкс

Поза „Сфинкс“ охлажда нервната система, заземява ума и успокоява силните емоции. Легнете по корем. Подравнете лактите под раменете, ръцете са с длани, обърнати към земята. Отпуснете бедрата, корема и раменете. Останете тук 5 минути. Дишайте бавно и релаксирано.

Риба

Матсясана или поза “Риба” премахва безпокойството и силните емоции. За да я направите легнете по гръб с изпънати и събрани крака на пода. Поставете ръце под бедрата с длани, обърнати към земята. Натиснете лактите към земята, дишайте и извийте гръбнака нагоре. Поставете върха на главата на пода. Останете няколко вдишвания и бавно излезте от асаната.

Свещ

Стойката на рамене или поза “свещ” ще ви помогне да се освободите от тревожността и раздразнението. Тя също така ще успокои емоциите, нервната и ендокринната ви система. За да я изпълните легнете по гръб и изпънете бедрата си нагоре към тавана под прав с тялото. Поемете въздух и с издишване стегнете корема и изтласкайте леко бедрата нагоре.

Поставете ръцете на кръста за подкрепа. Тежестта трябва да пада само върху раменете. Бъдете внимателни за поява на болка и неприятни усещания в областта на врата. Ако такива се появят бавно излезте от позата. Задръжте няколко вдишвания и бавно спуснете прешлен по прешлен и бедрата към постелката. Останете в легнала позиция за няколко вдишвания и издишвания.

Мъртва поза

Шавасана или още „мъртва поза“, позволява на цялото ни тяло да се отпусне напълно и да се освободи от стреса и напрежението. Легнете на земята върху одеало или постелка за йога и отворете стъпалата на ширината на постелката. Дланите са отпуснати встрани от тялото. Вдишайте дълбоко няколко пъти и визуализирайте как с всяко издишване тялото ви се отпуска все повече и повече, и все повече се освобождавате от стреса, напрежението и болката.