frida.bg
витамин Е

Витамин Е: как да си го набавим чрез храната?

Витамин Е е мощен мастно разтворим витамин антиоксидант, който предпазва клетъчните мембрани от увреждания, причинени от свободните радикали. Витамин Е също така играе важна роля в поддържането на имунната система и защитата на организма ни срещу хронични заболявания, като сърдечни заболявания и рак.

Витамин Е за красива кожа

Витамин Е притежава уникалното свойство да поправя щетите, причинени от вредното слънчево лъчение. Както знаем свободните радикали са една от основните причини за преждевременното остаряване и повяхване на кожата.

Освен това той стимулира производството на колаген, което прави кожата еластична и намалява видимостта на фините линии.

Друга важна функция по отношение на кожата е, че той помага като превенция срещу стрии и помага за заличаване на белези. Витаминът също така ускорява заздравяването на рани и стрии и хидратира кожата отвътре.

От какво количество витамин Е се нуждаем?

Според Националния Здравен Институт , препоръчителната дневна доза за възрастни над 14-годишна възраст е 15 mg (или 22,4 IU), бременни жени на всяка възраст може да получат 15 mg (или 22,4 IU) и кърмещите жени на всяка възраст е препоръчително да приемат 19 mg (или 28,4 IU).

Как да си набавим витамин Е чрез храната?

Много храни съдържат витамин Е, което означава, че повечето от нас получават достатъчно количество от витамина по естествен начин чрез диетата си и не е нужно да приемаме хранителна добавка. Кои са най-богатите на витамин Е храни, които да хапваме по-често?

Слънчогледови семки

Sunflower seeds

Слънчогледовите семки са най-лесният начин да обогатим диетата си с витамин Е. 100 грама от тях съдържат цели 35.7 mg витамин  Е, включително калий, магнезий и цинк.

Прочетете още: Хранене при косопад, и кои са най-добрите храни за здрава коса?

Бадеми

Almonds

Бадемите също са сред най-богатите на витамин Е храни. 100 грама бадеми съдържат 26mg витамин Е, както и голямо количество протеин, фибри, калий и магнезий.

Фъстъци

Peanut ~

Фъстъците притежават 5mg витамин Е на 100 грама. В тях също ще открием голямо количество протеин, калий и ниацин.

Авокадо

Avocado

Авокадото в сравнение с другите плодове и зеленчуци може да се похвали със завидно съдържание на витамин Е – 2mg на 100 грама. Освен това авокадото ще обогати диетата ни с витамин С и калий. Според нови изследвания олиото от авокадо, приложено върху кожата под формата на маска за лице, стимулира производството на еластин и колаген.

Прочетете още: Авокадо за красота, и 3 супер начина да го използваме

Спанак

spinach

В 100 грама спанак ще открием 2mg витамин Е. Спанакът също така е богат на ниацин (витамин В3) и цинк, протеини, фибри, витамини А, С, и К, тиамин (витамин В1), витамин В6, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед и манган.

Снимка на корицата: flickr.com