frida.bg
връзки

Как да излезем от омагьосания кръг на „грешните“ връзки?

Когато става дума за любов, повечето от нас мечтаят да намерят онзи човек, с който просто ще има „любовна искра“. Търсим страст, романтика, идеализъм. Търсим „перфектният друг“, но вместо това попадаме в омагьосания кръг на „грешните връзки“. Как да излезем от него?

Предлагаме ви няколко съвети които ще ви помогнат да прецените правилно другият човек още в началото. Правилният партньор ли е за вас или по-скоро не? Първите срещи са времето, в което трябва да отсеете добрия партньор сред всички онези, които просто „не стават“ за вас. Ето за какво трябва да внимаваме…

Обръщайте внимание на действията, а не на думите

Когато сме привлечени от някого всички ние сме склонни да идеализираме и да губим усещането си за реалност. Започваме да обръщаме внимание на нещата, които говори, а не на действията му.

Именно действията обаче са тези, които ни показват какъв човек стои срещу нас. Наблюдавайте не само начина, по който се държи с вас, но най-вече начина, по който се държи с другите хора – семейство, приятели, продавачът в магазина и т.н.

Това ще ви даде реална представа дали другият просто демонстрира конкретен маниер, за да ви впечатли, а под „овчата кожа“ се крие характер, за който дори не подозирате.

Не се влюбвайте в потенциала, а в това, което другият ви показва „тук и сега“

Често срещана грешка, която всички жени допускат още в началото на една романтична връзка е да се влюбват в потенциала на един мъж, с надеждата че той ще се промени и ще го достигне. Раяазбира се, с тяхната собствена помощ.

Това почти никога не се случва в реалността, а жената в един момент ще трябва да се примири не само с разочарованието си, но и с един характер, който всъщност не й харесва. Ако не ви харесва какво другият показва „тук и сега“, това означава, че този човек не ви харесва и толкова.

Наблюдавайте как се чувствате, когато сте заедно

Чувствате ли се в безопасност, когато сте с другия? Той уважава ли границите ви, предпочитанията ви, нуждите ви? Ако у вас има несигурност, дискомфорт, нервност, съмнения, неувереност – това е червена лампа, която не бива да подценявате.

Здравословната връзка е тази, в която се чувствате спокойни да бъдете себе си и да се изразявате без тревожност от това, че ще бъдете отхвърлени. Ето защо, наблюдавайте начина, по който се чувствате. Това е сигурен барометър за качеството на взаимоотношенията, които ще имате с този партньор.

Изяснете нуждите си и не правете компромис с тях

Здравословната връзка е тази, която отговаря на вашите емоционални нужди. Кои са нещата, с които не бихте направили компромис? Вземете лист и химикал и опишете качествата на връзката, които са изключително важни за вас, за да бъдете щастливи.

Закачете листчето на видно място и когато мъжът, с когото се срещате не ви предлага това, от което имате нужда, не се заблуждавайте, че това ще се промени с времето. Бъдете честни със себе си и с приоритетите си. По този начин вероятността да попаднете на „грешната“ връзка, която не ви удовлетворява намалява значително.

 Срещайте се и с други хора

Когато сте в началната фаза, в която все още не сте изяснили отношенията си, е важно да не спирате да се срещате и с други хора. Защо? Когато се срещате само с един човек сте склонни да го идеализирате и по този начин губите реалността от фокус.

Когато се виждате и с други хора, вие продължавате да преценявате качествата на предпочитания от вас човек по един по-реалистичен и обективен начин. Когато се виждате с други хора също така свеждате възможността да се влюбите в потенциала на другия до минимум, а вместо това държите „под око“ неговата истинска същност.


Според психолозите, един от начините да прекъснем модела на „грешните връзки“ е да изградим правилния подход още в началото. Много по-важни от привличането са съвместимостта на характерите, границите, честността и доверието. Точно с тази цел трябва да си дадем време да опознаем един човек, преди да се втурнем (и разбием!) в любовта.