frida.bg
приятели

Защо (не) трябва да останем приятели с бившия?

Ако сте от щастливците, приключили отношенията си по открит и здравословен начин, вероятно вече сте изговорили дали ще продължите отношенията си и в каква форма. Повечето хора обаче приключват отношенията си не толкова открито, а повечето неща помежду им остават неизговорени. Какъвто и да е вашия случай, опцията да останете приятели след раздяла винаги „виси“ в пространството и чака собствения ви избор. Дали да останете приятели с бившия си, кога това е и кога не е добра идея?

Приятел с бившия: кога това е добра идея?

Да, това е напълно възможно ако отношенията не са приключили по драматичен и болезнен начин. Понякога двама души решават да се разделят, защото отношенията са се изчерпали. Без драма, без болка, без тежки за преглъщане обстоятелства. Тогава опцията да останете в приятелски отношения е по-скоро добра идея.

Особено, когато има аспекти от връзката ви, които са ви ценни и искате да запазите. Например, работите заедно или развивате общ бизнес проект, развивате се в определена насока, имате общ социален кръг и т.н. Ако сте имали силно приятелство по време на връзката ви това е сигурен знак, че можете да продължите да бъдете приятели, когато тя приключи.

Кога да останеш приятел с бившия НЕ е добра идея?

Понякога един от двамата партньори тайно се надява отношенията да се възстановят. Това води след себе си до изненадващи емоционални реакции, които създават напрежение в отношенията. Друга основателна причина да не останете приятели с бившия е, когато отношенията са приключили по болезнен начин заради предателство.

Предателството може да има много форми, но основното последствие е нарушеното доверие. Без доверие няма как да съществува приятелство. Дори всички емоции да се преработят, как бихте се доверили на човек, който ви е предал? Много трудно!

Затова, когато има твърде много драматизъм в отношенията те не са здравословни сами по себе си и оставането в контакт е по-скоро вредно за вас, отколкото полезно.

Как да останем приятели с бившия?

Дайте си време

Дайте си време да прецените, доколко това приятелство ще бъде полезно за вас. Има ли драматизъм? Има ли потиснати емоции? Можете ли да бъдете напълно открити един с друг? Приемате ли се такива, каквито сте? Имате ли „задни“ мисли отново да се съберете? Това са важни въпроси, на които трябва да си отговорите, преди да вземете решение оставате или не в приятелски отношения с бившия партньор.

Убедете се, че сте преодолели раздялата

Как да разберем, че сме преодолели напълно раздялата? Един от сигурните признаци, че и двамата сте преодолели раздялата и сте продължили напред е когато вече имате нови партньори. Ако и двамата имате нови връзки и това е окей и за двама ви, това е сигурен знак, че ви свързва чисто приятелство, а не скрити надежди за възстановяване на миналото.

Поставете граници и правила

Преминаването от романтични отношения в приятелски изисква от вас да поставите граници и да определите нови правила в отношенията. Ако един от двама ви се надява пак да се съберете, това няма да му се хареса. Това обаче е знак, че оставането в приятелски отношения при наличие на тайни надежди няма да е нито здравословно, нито сполучливо.

Когато цените един друг като хора, имате си доверие и искате да запазите отношенията си поставянето на граници само ще укрепи отношенията и ще ги направи по-ясни, открити и комфортни за вас.