frida.bg
елда

Зимна салата с елда и цвекло: вкусна, засищаща, полезна

Елдата е традиционна храна в Индия и Русия, но у нас тя не е много популярна. Да, все повече списания я титуловат като суперхрана и можем да я видим на рафтовете на всички здравословните магазини, но истината е, че елда не присъства в традиционната българска кухня и не знаем как да я приготвяме. Просто сварена елда звучи скучно, нали? Точно затова изпробвахме различни рецепти с елда и в няколко поредни статии ще ви представим най-интересните, засищащи и вкусни рецепти, на които попаднахме.

Топла салата с елда  и цвекло

Предлагаме ви да опитате една изключително вкусна, иновативна и лесна за приготвяне салата от елда и червено цвекло. Тя е лека, с високо съдържание на протеини и с ниско съдържание на калории. Въпреки това тя е засищаща глада и естествено без глутен.

Елда

Елдата е богата на растителен протеини и фибри. Това я прави една от най-добрите храни, която трябва да присъства в диетата на всеки вегетарианец. Освен това елда съдържа изумително количество магнезий, фосфор, манган, ниацин, цинк, фолиева киселина и витамин В6.

Цвекло

Цвеклото съдържа фитохимикали и антиоксиданти, които ни предпазват от свободните радикали, оксидативния стрес, както и от зимните вируси. Освен това в червеното цвекло ще намерим голямо количество витамин С, бета каротен, калций и желязо.

Какво ви трябва?

  • 1 ч.ч. елда
  • 3 малки глави цвекло
  • 50 гр. бейби спанак
  • 2-3 големи гъби
  • ½ стрък праз, бяла и зелена част, нарязан
  • 2 големи скилидки чесън
  • 1 ч. л. сушен розмарин
  • 1/3 ч. л. едра морска сол
  • черен пипер
  • 2 с.л. лешници
  • 3 с.л. зехтин
  • 1-2 с.л. балсамов оцет
  • пресен магданоз

Как да я приготвим?

Загрейте фурната до 200° C. Обелете цвеклото и го нарежете на едри кубчета. Поставете парчетата цвекло в голяма купа. Добавете 1 с.л. зехтин и 1 с.л. балсамов оцет. Овкусете с розмарин, сол и черен пипер. Поставете в тавичка върху хартия за печене. Запечете около 40 минути, докато цвеклото омекне.

Почистете, измийте и сложете елдата в малка тенджера със стъклен капак и добавете 2 ч.с. вода. Покрийте с капак и оставете да заври. Когато водата заври намалете огъня и оставете да къкри около 10 минути. Когато елдата е готова семенцата се разпукват, а водата се абсорбира напълно. Оставете елдата да „почива“ още 10 минути (с плътно затворен капак), за да завърши готвенето на елдата на собствена пара.

Загрейте останалите две супени лъжици зехтин в тиган. Добавете нарязания праз и запържете на слаб огън докато омекне. Добавете нарязания на ситно чесън и запържете, докато стане прозрачен и ароматен.

Добавете нарязаните гъби и леко ги запържете. Подправете със сол, черен пипер и една супена лъжица балсамов оцет. Добавете спанака и го оставете да се „стопи“ в салатата. Накрая добавете сварената елда.

Разпределете в чинии и поръсете парченца от запеченото цвекло. Поръсете с предварително натрошените лешници и добавете малко пресен магданоз за аромат, цвят и разкош.

Да ви е сладко!

Снимка на корицата: lazycatkitchen