Елдата е традиционна храна в Индия и Русия, но у нас тя не е много популярна. Да, все повече списания я титуловат като суперхрана и можем да я видим на рафтовете на всички здравословните магазини, но истината е, че елда не присъства в традиционната българска кухня и не знаем как да я приготвяме. Просто сварена елда звучи скучно, нали? Точно затова изпробвахме различни рецепти с елда и в няколко поредни статии ще ви представим най-интересните, засищащи и вкусни рецепти, на които попаднахме.
Топла салата с елда и цвекло
Предлагаме ви да опитате една изключително вкусна, иновативна и лесна за приготвяне салата от елда и червено цвекло. Тя е лека, с високо съдържание на протеини и с ниско съдържание на калории. Въпреки това тя е засищаща глада и естествено без глутен.
Елда
Елдата е богата на растителен протеини и фибри. Това я прави една от най-добрите храни, която трябва да присъства в диетата на всеки вегетарианец. Освен това елда съдържа изумително количество магнезий, фосфор, манган, ниацин, цинк, фолиева киселина и витамин В6.
Цвекло
Цвеклото съдържа фитохимикали и антиоксиданти, които ни предпазват от свободните радикали, оксидативния стрес, както и от зимните вируси. Освен това в червеното цвекло ще намерим голямо количество витамин С, бета каротен, калций и желязо.
Какво ви трябва?
- 1 ч.ч. елда
- 3 малки глави цвекло
- 50 гр. бейби спанак
- 2-3 големи гъби
- ½ стрък праз, бяла и зелена част, нарязан
- 2 големи скилидки чесън
- 1 ч. л. сушен розмарин
- 1/3 ч. л. едра морска сол
- черен пипер
- 2 с.л. лешници
- 3 с.л. зехтин
- 1-2 с.л. балсамов оцет
- пресен магданоз
Как да я приготвим?
Загрейте фурната до 200° C. Обелете цвеклото и го нарежете на едри кубчета. Поставете парчетата цвекло в голяма купа. Добавете 1 с.л. зехтин и 1 с.л. балсамов оцет. Овкусете с розмарин, сол и черен пипер. Поставете в тавичка върху хартия за печене. Запечете около 40 минути, докато цвеклото омекне.
Почистете, измийте и сложете елдата в малка тенджера със стъклен капак и добавете 2 ч.с. вода. Покрийте с капак и оставете да заври. Когато водата заври намалете огъня и оставете да къкри около 10 минути. Когато елдата е готова семенцата се разпукват, а водата се абсорбира напълно. Оставете елдата да „почива“ още 10 минути (с плътно затворен капак), за да завърши готвенето на елдата на собствена пара.
Загрейте останалите две супени лъжици зехтин в тиган. Добавете нарязания праз и запържете на слаб огън докато омекне. Добавете нарязания на ситно чесън и запържете, докато стане прозрачен и ароматен.
Добавете нарязаните гъби и леко ги запържете. Подправете със сол, черен пипер и една супена лъжица балсамов оцет. Добавете спанака и го оставете да се „стопи“ в салатата. Накрая добавете сварената елда.
Разпределете в чинии и поръсете парченца от запеченото цвекло. Поръсете с предварително натрошените лешници и добавете малко пресен магданоз за аромат, цвят и разкош.
Да ви е сладко!
Снимка на корицата: lazycatkitchen