frida.bg

И дрехите имат срок на годност – 6 неща от базовия гардероб, които отдавна трябваше да обновите

Дамският базов гардероб има своите прости универсални вещи, които носим всеки ден. В повечето случаи те не са онези дрехи, които ни грабват вниманието по време на шопинг, но без тях на практика няма да можем да излезнем от дома си. Точно както храната има срок на годност, така трябва да обновяваме и определени неща в гардероба си, за да поддържаме здравето си и изряден външния си вид. Кои са най-важните неща, които час по-скоро трябва да заменим с нови, ако още не сме го направили?

Долно бельо

Носим го всеки ден и от всички дрехи то най-често влиза в пералнята. Това води до деформация и изтъняване на тъканите, избледняване на цветовете и най-вече – загуба на свойствата, за които е предназначено бельото.

Сутиените, които носим всеки ден е необходимо да се подменят на всеки шест-девет месеца. Основната задача на сутиена е да поддържа правилно гърдите и да носи комфорт. Излезналите от строй модели не се справят с тази задача: чашките се променят, презрамките и ластиците се разтягат, а банелите се изкривяват. И разбира се, сутиенът губи приятния си външен вид. От това не са застраховани нито скъпите, нито по-евтините сутиени.

Най-необходимите сутиени в базовия гардероб трябва не само да бъдат удобни, но и практични. Универсален сутиен в телесен цвят без декорации и шевове може да се носи с всяка дреха, дори бяла, без да бъде забелязан. Вторият задължителен сутиен в гардероба е онзи, който можем да носим под рокля и блуза с дълбоко деколте. Добре е да имаме и спортна версия, ако се занимаваме редовно със спорт.

Бикините се износват изключително бързо за разлика от други вещи в гардероба ни. Малки дупки, стърчащи кончета и ластици, разшити кантове – всички те превръщат долното бельо в парцал за ежедневна употреба. Ако все още ви се намират такива бикини, време е да помислите за нова покупка. Безшевни модели винаги влизат в употреба в случай, че носим тесни поли и панталони.

Тениски

Винаги е добре да разполагаме с тениски в гардероба си. Носим ги с джинси, поли, къси панталони, със сака и жилетки. За да изглеждате безупречно, не забравяйте да обновявате тениските във всеки нов сезон. Тениските се износват бързо. Освен това през лятото и зимата използваме напълно различни по състава си модели. Например в горещо време имаме нужда от потници със свободна кройка, докато в студа под строгото сако ни трябва тениска с по-високо изрязано деколте и плътна структура.

Бяла риза

В нито един гардероб не бива да отсъства бялата риза. Тя е универсална вещ, която позволява да се комбинира с всякакви дрехи по най-различен начин. Но белият цвят, колкото красив, толкова е и коварен. Белите дрехи често добиват сивкави тонове след дълго носене и безброй пранета. По тях остават петна, които не могат да се отстранят, особено в областта на вътрешната страна около шията. За да не изгуби чара си любимата тениска, просто навреме я сменете с нова.

Чорапи и чорапогащници

Дори в най-семплият и прост гардероб задължително място заемат чорапите и чорапогащниците. Ако в този момент отворите гардероба и внимателно проверите „отдела“ на чорапите, ще намерите поне един чифт с някоя дупка, бримка или с протрити пети. Чорапи с неизряден външен вид със сигурност няма да ви придадат самочувствие.

Чорапите и чорапогащниците трябва да се обновяват на половин година. Ежедневните чорапи са подложени на силното търкане от обувките, както и от прането. Това води да отпускане, загуба на цвят и появяване на дупки. За щастие чорапите често се предлагат изгодно по няколко в комплект. Но когато става въпрос за икономии и чорапогащници, по-добре да внимаваме. Разбира се няма нужда да хвърляме куп пари за дизайнерски чорапогащници, но евтините варианти не са добра инвестиция.

Топли аксесоари

В базовия зимен гардероб винаги трябва да има място за връхна дреха и топли аксесоари като шапка, шал и ръкавици. Някои предпочитат модели със скъпа и качествена изработка, за да се съхрани дълго външният им вид. Ако предпочитате да заложите да аксесоари от акрилна прежда, внимателно следете за промени в състоянието на такива вещи. Акрилните изделия често се покриват с топчета и придават неугледен външен вид.

Зимният сезон е идеалното време да помислим отново за топлите дрехи в гардероба си. Всички шапки и шалове, които са се раздърпали и са се покрити с малки бучки следва да бъдат заменени с нови моли, за да изглеждаме добре.

Къщни дрехи

Домашните дрехи получават най-малко от вниманието ни. Дори да не посрещате гости у дома и на прага ви се появява само някой куриер, да изглеждате спретнато и красиво най-малкото ще донесе радост на самите вас. Много по-приятно е да се занимавате със задачите вкъщи в комфортен екип, а не облечени в раздърпана тениска с петна и панталони, които непрекъснато падат надолу.