frida.bg
масло

DIY BEAUTY: подхранващо масло за кожички и нокти

Есента е характерна с по-хладното и ветровито време. Както знаем по-сухия и хладен вятър дехидратира кожата на лицето и ръцете. Освен това той се отразява и върху ноктите и кожичките около тях, които също се пресушават и губят блясъка и мекотата си.
Честото миене на ръцете, което е препоръчително, за да се ограничи пренасянето на микроби и вируси, също така действа пресушаващо за кожата на ръцете и ноктите. Не случайно есента и зимата е времето, в което трябва допълнително да се погрижим за сухите нокти, за да останат здрави и устойчиви.

Предлагаме ви една уникална и лесна за изпълнение рецепта за домашно подхранващо масло за кожички и нокти, което ще омекоти зоната около ноктите, ще премахне напуканите и белещи се кожички и ще подхрани ноктите ви в дълбочина.

Дръжте го близо до вас през целия ден и го нанасяйте често, особено когато сте навън и времето е ветровито. Съхранявайте го в козметичен рол-он за многократно ползване, който незабележимо можете да съхранявате в дамската си чанта, за да можете да го прилагате, когато сте в движение.

нокти

Кои масла да изберем?

Когато правим масло за кожички и нокти трябва да знаем, че ползваме едно или повече базови масла в комбинация с няколко етерични масла. Етеричните масла обикновено са много концентрирани и не се нанасят директно върху кожата. Особено когато тя е раздразнена и чувствителна.

Някои басови масла са по-добри от други за укрепване на ноктите и заздравяване на белещите се кожички. Маслото от гроздови семки или моркови хидратира в дълбочина, докато маслото от витамин Е има укрепващо и заздравяващо действие.

Етеричните масла маслата от чаено дърво и кипарис притежават антибактериални и антимикробни свойства, които ще предпазят ноктите ви от възпаления.

Какво ви е нужно?

  • Малка купа
  • Бъркалка
  • Празен и дезинфекциран рол-он

Необходими базови масла:

  • ¼ ч.ч. масло от гроздови семки
  • 10 капки масло от моркови
  • 25 капки масло от витамин Е

Необходими етерични масла:

  • 5 капки смирна
  • 8 капки лимон
  • 10 капки кипарис

По желание: съвсем малко количество суха лавандула или листенца от роза.

Как да го приготвим?

Смесете всички съставки в малка купа и разбъркайте, докато всички масла се смесят до хомогенна смес. Поставете по желание няколко листенца лавандула или роза в избраното шишенце тип рол-он.

После с помощта на малка фуния изсипете съдържанието в шишенцето и затворете много добре, за да избегнете подливане. Съхранявайте на тъмно и сухо място. Ползвайте винаги, когато е необходимо за подхранване и хидратиране на ноктите и кутикулите.