frida.bg
елементи

Макро и микронутриенти: градивните блокове в нашата чиния

Популярна сентенция в света на здравословното хранене гласи: каквото слагаме в чинията си,  в това се превръщаме. Ако консумираме прясна, сезонна и местна храна, богата на нутриенти ще се радваме на повишена жизненост, енергия и здраве. И обратното.

Все по-голямо внимание започваме да обръщаме не толкова на размера на порциите и калориите, а на качеството на храната, която консумираме.  Този начин на мислене трансформира връзката ни с храната в далеч по-здравословна и удовлетворяваща.

В тази статия искаме да обърнем внимание на една базова тема, а именно от какво точно е изградена храната, която слагаме в чинията си всеки ден.

Храната, която слагаме в чинията си всеки ден

Храната, която консумираме най-общо казано е изградена от макро- и микронутриенти. Микронутриентите са така наречените витамини, минерали и антиоксиданти, а макронутриентите са протеините, мазнините и въглехидратите.

Ако не консумираме достатъчно витамини и минерали това може да доведе до анемия и да попречи на правилното функциониране на редица органи.

Ако не консумираме достатъчно макронутриенти в организма няма достатъчно енергия за осъществяване на жизнено важни процеси и ще се разболеем.

Какво представляват макронутриентите?

food

Опростено казано, макронутриентите са клас органични съединения, от които тялото се нуждае в големи количества и които осигуряват по-голямата част от енергията (калории), насърчават растежа и поддържат функционирането на всички органи и системи.

Три са основните макронутриенти, необходими на хората:

  • Протеини и аминокиселини
  • Липиди (или мазнини)
  • Въглехидрати (или захари)

Макронутриентите са „големите“ строителни блокове в чинията ни.  Те също така допринасят за вкуса, текстурата и външния вид на храната, което подпомага това храната да се направи разнообразна, вкусна и удовлетворяваща не само нуждите на организма, но и вкусовите ни рецептори.

За да бъде всяко наше хранене пълноценно и балансирано е важно то да съдържа и трите макронутриента в определено съотношение. Ако не консумираме достатъчно количество нутриенти това може да доведе до потенциални неблагоприятни последици като хранителен дефицит, засягащ функцията на тялото в различна степен на сериозност.

Микронутриентите: какво трябва да знаем?

food

Докато макронутриенти често се определят като основните градивни елементи в нашата диета, микронутриентите  са съединения, от които тялото ни има нужда в много малки количества. Тяхната липса обаче оказва силно влияние върху здравето и начина, по който се чувстваме.

В групата на микронутриентите влизат витамините, минералите, антиоксидантите и фитохимикалите. Обикновено когато говорим за микронутриенти, говорим за това как да избегнем техния дефицит. Дефицитът на нутриенти води до специфични симптоми, по които можем да установим липсата на конкретния микроелемент.

Микронутриентите участват в метаболитните процеси, в синтеза на ензими, хормони и други субстанции, необходими за развитието. Те също така подпомагат функциите на различни органи и системи, например витамин А е много важен за зрението, витамин Е за кожата, а витамин Д за костната и нервната системи.

При децата и подрастващите липсата на достатъчно количество витамини и минерали е изключително вредна. Тя може да доведе до забавяне на развитието, анемия и други сериозни здравословни проблеми. При възрастните липсата на витамини не е толкова опасна, но води до неприятни симптоми и неразположения с различна тежест.

В заключение

Познавайки основните градивни хранителни елементи можем да вземаме осъзнати решения относно това каква храна да консумираме и в какво количество. Здравословното хранене е свързано не толкова с това да изключим определени хранителни групи от диетата си.

Например, съществуващото схващане, че мазнините са вредни доведе до това много хора да изключат този важен хранителен елемент от диетата си, което доведе до съответните последици и дефицити.

Всичко опира до балансираният прием на всички хранителни вещества. Редовното консумиране на храна, богата на нужните ни макро и микро елементи ще подпомогне всички функции и процеси в организма ни и ще ни помогне да бъдем здрави и устойчиви на предизвикателствата на живота.