frida.bg

Не, няма нищо страшно, че с него спите в отделни легла

Дълбоко в съзнанието ни е вкоренено разбирането, че веднъж станали двойка, мъжът и жената всяка нощ трябва да споделят едно общо ложе. Според скорошно проучване все повече двойки спят на различни легла и изненадващо за мнозина това може да се окаже път към по-стабилна и щастлива връзка.

Страхът, че отделното спане е първа крачка към раздялата поставя под изпитание качественото на съня на хиляди мъже и жени всяка нощ. Недописването може да превърне и най-влюбените хора във воюващи врагове. Специалистите посочват, че споделянето на легло с парньор, който страда от неспокоен сън, би отнело около 50 минути от вашия сън всяка нощ. Резултатът? Семейни конфликти през деня.

Проучванията показват, че колкото по-лош е сънят на двойката, толкова по-чести са конфликтите помежду им, в сравнение с онези, които се наспиват добре. Всеизвестно е, че качественият сън е ключът към добро настроение, по-малко стрес и повече търпение в комуникацията ни с хората.

Обвиненията към партньора, че не ви дава да се наспите е заплаха за връзката

Във филми, в детските приказки, в традицията – навсякъде идеалната двойка споделя едно легло. Обратно на всеобщото схващане, че не трябва да спим в отделни легла с нашия партньор, все повече двойки избират да не се подлагат на неописуеми среднощни мъчения като хъркане, мятане настрани, издърпване на завивки.

Да се опитваш да заспиш, докато в ухото ти нахлуват мощните звуци на къркане, може да доведе до задълбочаване на гневни емоции, напрежение и отблъскване на партньора. Наспивайки се в отделни легла или дори отделни стаи, двамата ще успеете да отпочинете, което пък ще помогне за укрепване на връзката.

Всеки партньор може да нагоди условията за сън според желанията си

Много партньори имат различни навици на сън. Докато някои се определят като нощни птици, други спазват точен режим на ранно лягане. Едни обичат твърди матраци, други не могат да спят на климатик. Това как прекарваме нощта в общата спалня определя поведението ни през деня, както психологичното и физическото ни здраве, включително нагласата ни към взаимоотношенията с любимия човек.

Когато двама души с различни навици на сън се опиват да споделят едно легло или стая, компромисите, които правят, за да се нагодят към условията, се превръщат в заплаха за отношенията в дългосрочен план.

Спането в различни стаи означава, че двамата с партньора си осъзнавате вашите нужди и давате свобода един на друг за отпочиване след напрегнатия ден, който сте имали. По този начин и двамата ще избегнете притесненията дали половинката няма да се събуди през нощта, защото ви се иска да изгледате поредния епизод на любимия сериал.

Дори да не си спомняте въртенето в леглото, нарушеният сън оказва отпечатък върху здравословното ви състояние

През нощта мозъкът превключва на определен режим на работа, преминавайки през различни фази на съня. Когато някой цикъл е прекъснат от събуждане, това означава, че мозъкът ще се върне към по-лек цикъл, пропускайки така важната фаза Rapid eye movement (REM). Без превключването на мозъка към този режим емоционалното състояние и когнитивните ни способности понасят вреда.

Прекъснатият сън води до краткосрочни и дългосрочни последици за здравето и удря върху качеството на нашия живот, затова не се колебайте да сложите край на изтощителни нощни мъчения. За ваше общо добро е.