Хранителната мая става все по-модерна суперхрана сред вегетарианците и веганите, но на какво дължи своята популярност? Вкуса на хранинителната мая е лек и ядков, а съдържанието на витамини от групата В и на лесноусвоим протеин й печели безпорен приз „суперхрана“. Ето защо!
Какво всъщност е хранителната мая?
Хранителната мая е екстракт от дезактивирана мая, захранена в меласа. Малко е спорен въпросът дали е растителна или бактериална, защото начина на приготвяне включва бактериална намеса. От друга страна тези бактерии се оттглеждат в растителна среда, т.е. те са дезактивирани (бактериите не са живи).
В крайния продукт остават единствено полезните вещества на растителните смеси, в които са отглеждани бактериите. Името на бактерията, която по принцип се използва е “saccharomyces cerevisiae”. Тя е проектирана да бъде отделен хранителен продукт, така че не е идентична с обикновената хлебна или бирена мая.
Ползи за здравето
Тези малки светлокафяви люспи се наричат „хранителни“ с основателна причина. Хранителната мая в съкровищница от витамини и минерали. Освен това тя съдържа пълноценен протеин, което я прави интелигентен избор за всички вегани, вегетарианци и хора, които просто искат да намалят консумацията на месо.
Хранително съдържание в 100 гр.
Калории: 349
Мазнини: 5гр.
Въглехидрати: 19гр.
Протеини: 47гр.
Фибри: 20гр.
Тиамин (витамин В1): 25мг.
Рибофлавин (витамин В2): 23мг.
Ниацин (витамин В3): 230мг.
Витамин Б5: 225мг.
Витамин В6: 2мг.
Фолиева киселина: 3200мг.
Биотин: 250мг.
Желязо: 4мг.
Дава енергия
Хранителната мая съдържа голямо количество витамин В12, за който се смята, че увеличава енергията. Дефицитът на В12 води до чувство на слабост и постоянна умора.
Подсилва имунната система
Според научно изследване от 2010г., хранителната мая подпомага действието на имунната система и намалява възпалителните процеси в следствие на бактериални инфекции.
Подобрява инсулиновата чувствителност
Смята се, че тя може да подобри чувтвителността към глюкозата у хората, страдащи от диабет тип 2. Тази хипотеза обаче се нуждае от още научни потвърждения.
Изключително полезна при бременност
Хранителната мая съдържа голямо количество фолиева киселина, която е изключително важна за всички жени, които желаят да забременеят или вече са бременни. Тя предпазва плода от развитийни дефекти и се грижи за нормалното развитие на фетуса.
Заздравява косата, кожата и ноктите
Не на последно място хранителната мая се грижи за красотата ни! Според нови изследвания тя намалява косопада, заздравява чупливите нокти, редуцира акнето и подобрява цялостния вид на кожата.
Как да я включим в диетата си?
Вкусът на хранителната мая е лек, ядков и наподява вкуса на сиренето. Може да заместите пармезана и сиренето с нея в салатите, както и върху любимата ви паста. Може също така да я смесите с пасирано кашу, за да получите богат веган сос за паста в стил „Алфредо“.
Снимка на корица: flickr.com