frida.bg
шоколад

5 научни ползи от консумацията на черен шоколад

Едва ли имате нужда да ви убеждаваме да хапнете няколко блокчета шоколад тук и сега, нали? Е, шоколадът е вкусно удоволствие и това сякаш е напълно достатъчно, за да му се наслаждаваме редовно. Но, според новите проучвания черният шоколад е по-полезен за здравето ни, отколкото си мислехме до сега. Предлагаме ви 5 научно доказани ползи от това да хапвате черен шоколад редовно. Естествено, без угризения!  

Шоколадът е полезен за сърцето

Научно доказан факт е, че консумацията на 30гр. черен шоколад на ден подобрява кръвообращението и предпазва артериите от запушване. Флавоноидите в шоколада се грижат също така за здравето на кръвоносните съдове. Лекарите от Harvard Medical School предполагат, че шоколадът може да намали риска от сърдечни заболявания, инсулт и сърдечна недостатъчност, и да понижи нивата на т.н. лош (LDL) холестерол.

Шоколадът подобрява паметта

Шоколадът е истинска наслада за сетивата и ни носи чувство на еуфория (благодарим ви, ендорфини!). В следствие на това притокът на кръв към мозъка се увеличава, а това на свой ред подобрява когнитивните функции. По-специално – подобрява се паметта, намалява се времето за реакция, увеличава се продължителността на вниманието и се стимулират уменията за решаване на проблеми. Тези полезни ефекти се наблюдават както при младите, така и при по-възрастните любители на шоколада.

Шоколадът ни защитава от слънцето

Е, нека поясним, че един шоколад няма как да замени слънцезащитния фактор, но може да помогне да намали уврежданията в следствие на прекомерното излагане на слънце. Според нови проучвания флавоноидите, които се съдържат в шоколада могат да помогнат за предпазване на кожата от вредните UV лъчи. По този начин напването на черен шоколад може да ви осигури известна слънцезащита отвътре навън.

Шоколадът редуцира бръчките

Възможно ли е хапването на блокче шоколад всеки ден да ви накара да изглеждате по-млади? Е, според Journal of Investigative Dermatology това е точно така. Малко количество черен шоколад всеки ден ще ви осигури богато количество антиоксиданти, които на свой ред се борят с бръчките и намаляват уврежданията от слънцето

Шоколадът намалява стреса

Всички видове заболявания водят началото си от прекомерното количесто хроничен стрес. Какво да направим? Е, можем да хапваме малко шоколад, за да му противодействаме. Според проучване, когато човек яде шоколад, тялото му отделя по-малко хормони на стреса като кортизол и епинефрин по време на стресови ситуации.

Е, вече имаме достатъчно научни факти, които оправдават желанието ни да хапваме шоколад всеки ден, но все пак бъдете умерени и избирайте черен шоколад с високо съдържание на какао. Така ще се възползвате максимално от ползите на шоколада, без да добавяте сантиметри към талията си!