frida.bg

Съвети за добър сън за свръхчувствителни хора

Шумът, прекаляването с кофеина, притесненията за утрешната работна среща понякога държат будни много от нас нощем. Но има една категория хора, за които всички тези дразнители се оказват трудни за преодоляване. Често те лишават от сън свръхчувствителните хора.

Ако възприемате света чрез най-малките детайли и преживявате случилото се с всичките емоции и краски от произхождащото, то неминуемо повлияе негативно на добрия сън

Организмът на свръхчувствителните хора реагира на всичко – от температурата на спалнята до текстурата на чаршафите или пък неразрешен конфликт. Но докато сънят е важен за всички, за свръхчувствителните хора той е от жизнено значение, защото помага за обработването на детайлите и емоциите от ежедневието.

Как да разберете дали сте свръхчувствителен човек? Според изследване, анализирано в книгата на Елен Арън, около 20% от населението на земята спада в категорията на свръхчувствителните хора. Тази група се отличава с хиперактивна нервна система, която реагира на широк кръг от дразнители в околната среда. Свръхчувствителните хора биват лесно провокирани от шум, многолюдни места и тълпи, а и промените дълбоко ги разтърсват. Освен това реагират на дразнещия допир на дрехи, силни светлини и тежки парфюми. Тъй като свръхчувствителните хора са дарени със способността да съчувстват, те лесно се повлияват от емоции – и хубави, и лоши – от филми, музика, изкуство, от задушевни разговори.

Наблюденията на учените показват, че емоциите са гориво за свръхчувствителните хора. Те обработват информацията по-задълбочено, което означава, че външни фактори като хора и среда влияят върху реакциите на тяхната нервна система. Те искрено преживяват несгодите и болката на отсрещния човек или пък се радват за успеха му. С други думи, свръхчувствителният човек умее да чувства чувствата на другите.

Защо сънят в толкова важен за свръхчувствителните хора?

Както знаем, сънят е важен за здравето и живота на всички хора. Добрият сън помага на мозъка да функционира правилно, създавайки канали за съхранение на информация. Ако не се наспиваме, страдаме от слаба концентрация, проблеми при взимането на решения и липса на контрол над емоциите ни.

Според изследване мозъкът на чувствителните хора показва по-голяма активност в участъците, отговарящи за паметта и настроението. По време на сън мозъците на тези хора „сканират“ цялата информация от събития, които са се случили в живота им. Ето защо не само наспиването е от ключово значение, но и подготовката за него – само няколко минути релаксация или изключване на светлината в стаята, както и дистанциране от всичко случило се пред дена изиграва важна роля за чувствителните хора.

Свръхчувствителните хора имат проблеми със съня. Докато стресът и безпокойствието оказват влияние на повечето хора, свръхчувствителните са още по-уязвими на въпросните състояния поради устройството на нервната система. При тях безпокойството води до изживявания на проблема отново и отново. Те страдат от прекомерна възбудимост и бдителност, изтощение.

Много от свръхчувствителните хора не умеят да слагат граници в ежедневните си дейности, а това води до претоварване. Неумението да се откъсват от задачите, както и да ги степенуват по важност, ги отдалечава от грижата за себе си и собственото здравето.

Ако разпознавате себе си като свръхчувствителен човек, трябва да помислите не само за ограничаването на кофеина, но и за ограничаването на емоциите от телевизионни програми и филми. Свръхчувствителните хора попиват надълбоко превъзбуждащата информация, включваща насилие и тежки емоции. Затова за тях може да се окаже трудно записването. Освен разтърсващите драми на екрана, физическата активност като бягане и интензивна разходка също трябва да се избягват преди лягане.

Как да се наспим, ако сме свръхчувствителни хора

Докато някои неща в света около нас не можем да контролираме, има такива, чрез които ще помогнем за подобряване на съня. Специалистите съветват най-напред да опитате да приемете своята чувствителност и да се научите да прилагате някои техники:

Вслушайте се в тялото си

Всеки човек е различен – някои имат нужда от десет часа сън, други – от шест. Опитвайте се да не мислите за „часовете“. Вместо това наложете и следвайте режим на лягане и ставане. Каквото и да става, ставайте по едно и също време всеки ден. Така ще създадете рамка на сън, която ще ви осигури цикличност и стабилност за отпочиване на мозъка и тялото.

Елиминирайте стреса, където е възможно

Елиминирането на стреса не е лесна задача и не става изведнъж и напълно. Развиването на антистрес навици ще се окаже от полза за съня ни: често излизане сред природата, физическа активност, почивки по време на работа, здравословно хранене, намаляване на консумацията на захар, алкохол и кофеин, особено преди сън.

Използвайте леглото единствено за сън и за секс. Махнете електронните устройства, когато се отправяте към спалнята.

Създайте удобство и спокойствие около себе си

Подгответе се за сън няколко часа преди лягане. Това е вашето време и вие напълно го заслужавате. Създайте усещане за комфорт и уютност. Отдайте се на четене, писане, леки разтягания на тялото, медитация, слушане на релаксираща музика, масаж, гледане на спокойна телевизионна програма, ароматерапия.

Гледането на новини и скролването в социалните мрежи може да предизвика прекалено стимулиране на емоциите. Правенето на нищо и пиенето на лек билков чай също може да помогне на свръхчувствителните хора да се отпуснат преди сън.

Сънят играе съществена роля в живота на свръхчувствителните хора. Не забравяйте, че претоварването с работа, прекаленото ангажиране с чужди емоции, занемаряването на личното пространство и комфорт и тревогите дали тази нощ ще се наспим правят живота по-сложен.

И знайте, че няма нищо лошо в това да бъдеш чувствителен, както и че добрият сън е постижим. Когато се вслушваме в тялото си, успяваме да се борим с тревожността и да създадем оазис на комфорта, за да се пренесем по-лесно в страната на сънищата.