frida.bg
флавоноидите

Флавоноидите: какво трябва да знаем за тях?

Флавоноидите са растителни пигменти, съдържащи се във зеленчуците, плодовете и билките, които оцветяват растенията в нюансите на жълтото, оранжевото и червеното. Флавоноидите са най-известни със своите антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства. Какво още трябва да знаем за флавоноидите?

Какво правят флавоноидите в тялото ни?

Накратко, много. Изследванията показват, че флавоноидите имат противовъзпалителен, антиканцерогенен и антиоксидантен ефект, както и редица положителни ефекти върху сърдечно-съдовата система. Някои флавоноиди се използват за лечение за метаболитни проблеми, диабет, болест на Алцхаймер и др.

Борят се със свободните радикали

Според доклад, публикуван в Journal of Nutritional Science, благодарение на антиоксидантните си свойства, флавоноидите редуцират и дори неутрализират вредните атоми, наречени свободни радикали в организма. „Почти всяка група флавоноиди притежава способността да действа като антиоксидант“, пишат авторите.

Свободните радикали се произвеждат от самия организъм в следствие на кислородния метаболизъм и могат да увредят клетъчните мембрани и дори да унищожат някои клетки.

Телата ни притежават способността сами да произвеждат антиоксиданти, за да помогнат за неутрализирането на тези разрушителни атоми. Съвременният начин на живот обаче ни излага на прекалено много замърсяване и стрес, които засилват нуждите ни от антиоксдантна защита.

Намаляват възпалителните процеси

Флавоноидите също така притежават способността по естествен начин да намаляват възпалителните процеси в тялото. Възпалението е една от естествените реакции на имунната ни система срещу нежелани външни нашественици като алергени, микроби, токсини и други.

Тези дразнители могат да предизвикат възпаление, което води до неприятни симптоми и дори заболявания. Флавоноидите могат да помогнат на имунната система по-бързо да неутрализира микробите и токсините и също така – да намали възпалителната реакция, в резултат на свръхактивната имунната система.

Подобряват когнитивните функции

Изследване, публикувано през 2020г. доказва, че флаванолите (подкатегория на флавоноидите) подобряват когнитивните функции, защитават мозъка от дегенерация и повишават нивата на оксигенация (насищането на мозъка с кислород).

Участниците в изследването се подлагат на обдишване с въздух с концентрации на въглероден диоксид 100 пъти по-високи от тези в нормалния въздух. Това създава кислороден глад в организма.

Преди и след теста участниците трябвало да изпият какаова напитка. По време на един от тестовете какаовата напитка съдържала ниски нива на флаваноли, а по време на другия – високи нива.

След теста участниците трябвало да се справят с поредица от когнитивни тестове. В резултат участниците, които изпили напитката с високо съдържание на флаваноли, показали, че са се възстановили по-бързо от т.н. „кислороден глад“, но не само. Те се справили по-бързо с когнитивните тестове и демонстрирали повишена точност.

Лекуват депресия

Според други проучвания, флавоноидите могат да помогнат за лечение на различни психологични състояния, включително депресия. В научен доклад от 2017 г. изследователите установяват, че хранителните добавки с флавоноиди могат да окажат положително действие в допълнение към традиционните терапии, лекуващи депресия. Разбира се, нужни са още изследвания, за да се установят ефектите на флавоноидите върху различните видове психологични състояния.

В заключение

Храните, богати на флавоноиди, подпомагат тялото ни в борбата със свободните радикали, намаляват възпалителните процеси, грижат се за мозъка ни и  не на по-следно място – забавят стареенето. Това  причина да наблягаме върху важността да се приемат добавки и храни, богати на флавоноиди като част от една балансирана и актуална спрямо нуждите на съвременните хора диета.