frida.bg
q10

Коензим Q10: какво трябва да знаете за него?

Q10 е един от най-често срещаниете съставки в козметичните кремове срещу стареене, но какво всъщност представлява тя и как помага на кожата ни да запази своята младост?

 Q10: що е то?

Това е съкратеното име на коензим Q10 – мощен антиоксидант и основен компонент на всяка клетка, който осигурява енергия за нормалното протичане на жизненоважни процеси. Той има изключително важна роля в основните функции на кожата като регенерация и възстановяване.

Кожата ни постоянно е изложена на различни агресивни външни фактори, като замърсяване и оксидативен стрес, причинен от слънчевите UV лъчи. Освен това, някои вътрешните фактори като хроничен стрес също могат да причинят освобождаване на свободни радикали, които причиняват допълнителни ввърху целия организъм.

С напредване на възрастта нивата на естествения коензим Q10 в кожата ни намаляват. Поради факта, че той е толкова жизненоважен антиоксидант и от решаващо значение за процеса на производство на енергия, намаляването му прави кожата по-податлива на различни видове увреждания като поява на фини линии и бръчки.

Затова употребата на продукти с Q10 в ежедневната грижа за кожата помага за поддържане на кожата млада за по-дълго време.

Q10: как всъщност ни помага?

q10

Регенерира и възстановява

Едно от ключовите предимства на Q10 е, че осигурява необходимата енергия на клетките ви, за да могат те да се възстановяват и регенерират. По този начин тя ще остане млада за по-дълго време.

Енергетизира и дава сияйност

Кожата, която изглежда млада и енергична, обикновено съдържа високи нива на Q10. Това е така, защото с енергията, която ензимът осигурява, тя се възстановява и регенерира много по-бързо. Кожата, която няма достатъчно от този скъпоценен антиоксидант не се регенерира толкова бързо и изглежда сива и уморена.

Равномерен тон на кожата

Коензим Q10 може да помогне за предотвратяване на хиперпигментацияta и появата на тъмни петна, причинени от излишното производство на меланин. Той прави това като помага да се спре производството на тирозиназа, която е катализатор за производството на меланин.

Защитава кожата от свободните радикали

Q10 е мощен антиоксидант, който защитава кожата от неблагоприятните ефекти от прекомерното излагането на слънце, причинени от т.н. свободните радикали. Факт е, че неутрализирането на свободните радикали забавя процесите на стареене.

Подпомага производството на колаген и еластин

Колагенът съставлява почти 80% от кожата ни и почти една трета от всички протеини в тялото. Коензим Q10 подпомага производството на колаген, който спомага за регенерацията на клетките, укрепване на костите, сухожилията и ставите и не на последно място поддържа еластичността и хидратацията на кожата.