Кой може да предположи, че съединение, намиращо се в костите и кожата на животни ще се превърне в една от най-модерните суперхрани на пазара? Да, имаме предвид така нашумелия тренд на консумацията на колаген и колагенови добавки.
Какво трябва да знаем за колагена?
Колагенът е вид протеин, който играе изключителна роля в изграждането и възстановяването на тъканите в човешкото тяло – от кости и хрущяли до кожа, коса, очи и храносмилателна система. Колагенът е нещо като „лепило“, което държи всички тъкани, органи и системи заедно.
Според научните изследвания, колагенът съставлява около една трета от протеините в човешкото тяло. Той също така започва да намалява с възрастта, на което се дължат някои проблеми в тялото като загубата на костна плътност, изтъняването на хрущялите и остаряването.
Колагенът може да се произвежда от различни източници, затова той бива телешки и говежди (тип I и тип III), колаген от риба (тип I), пилешки колаген (тип II), колаген от яйчени черупки, и други.
Хидролизиран колаген: що е то?
Хидролизираният колаген е лесноусвояем протеин за разлика от останалите видове протеини. Много хора изпитват стомашно неразположение след консумация на високопротеинови храни, например месото, като подуване, тежест и дори болка в стомаха.
Колагенът под формата на капсули или прах често съдържа добавката „хидролизиран“. Това означава, че колагенът е предварително раздробен на пептиди, което прави усвояването му изключително бързо и безпроблемно.
Процесът на хидролизация също така помага на колагена бързо да се разтваря във вода. Това прави употребвата на колаген изключително лесна и разнообразна.
Когато приемаме хранителна добавка с колаген или консумираме храни, богати на колаген ние подпомагаме организма си в редица направления. Кои са те и защо всъщност колагенът е новата суперхрана на пазара?
Намалява бръчките и повишава еластичността на кожата
Влиянието на колагеновите добавки върху състоянието на кожата е задълбочено разгледано в множество съвременни проучвания. Според ново изследване от 2019г., публикувано в американското списание по дермаология Journal of Drugs in Dermatology приемането на добавка с колаген значително подобрява еластичността на кожата, увеличава колагеновите фибри и подобрява хидратацията й.
Намалява ставните болки и неразположения
Приемането на колагенови добавки възстановява съединителната тъкан и намалява ставните болки. Научно изследване, публикувано в Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism през 2017г. доказва, че атлети, страдащи от болка в коленете, които приемат 5гр. колагенов пептид на ден в продължение на 12 седмици изпитват значително по-малко болка в ставите в сравнение с плацебо група. Приемането на колаген също така има възстановяваща функция върху ставния хрущял и намалява възпалението.
Поддържа костите здрави и плътни
Добре известен факт е, че костната плътност намалява с напредване на възрастта, особено при жените след менопаузата. Проучване от 2018г., публикувано в американското списание Nutrients, изследва 102 жени в менопауза и установява, че при участничките, които приемали колагнова добавка в продължение на една година се наблюдава значително увеличение на костната плътност.
Колагенът може да бъде намерен в концентриран вид в някои храни като яйцата, месото, костния бульони други храни. Най-модерният начин да го добавим в диетата си обаче е под формата на капсули или в прахообразна форма. Без вкус или овкусен, колагенът може да се превърне в любимата ви добавка в сутрешното кафе, плодов сок или смути. Опитайте!