frida.bg
възрастни

Как детството влияе на любовния ни живот като възрастни?

Всеизвестен факт е, че първите седем години от живота до голяма степен предопределят качеството ни на живот като възрастни. Но как всъщност тези първи години повлияват нашите взаимоотношения и любовен живот?

Изборът на партньор, и защо търсим родителите си в любовния си интерес?

Взаимоотношенията, които като деца наблюдаваме между нашите родители и другите възрастни около нас, оказват огромно влияние върху избора ни на партньор в бъдеще.

Този процес разбира се е изцяло несъзнателен. Като деца ние идваме в света с абсолютно чисти съзнания. Това, което наблюдаваме в света около нас ни помага да си изградим т.н. „работни модели” за света. Как функционира той? Какви трябва да са взаимоотношенията между хората? Как жената се отнася към мъжа, и обратното?

Ако сте се сблъскали с трудности по време на израстването си, например постоянна критика, конфликти между родителите, физическо и емоционално насилие или дори отсъстващи родители, вие сте склонни несъзнателно да се чувствате привлечени към и да избирате партньори, с които отново да изживеете тези ситуации.  Защо? За да ги преживеете отново и да се справите с потиснатите емоции по един различен и зрял начин.

Преповтаряме поведението на родителите си, което отричаме

Искаме или не, родителите са били първите ни ролеви модели, от които ние сме научили как да се държим, как да изглеждаме, как да мислим. Много често като възсрастни ние искаме да избягаме от тези модели, но колкото повече бягаме от тях, толкова повече ги въплъщаваме на практика.

Защо? Както вече казахме тези процеси са несъзнателни. Когато сме емоционални често превключваме на своеобразен автопилот и ставаме несъзнателни. В тези моменти сме склонни да мислим, правим заключения и да се държим като родителите си.

Ако заучените модели от родителите обаче са негативни и са водели до конфликти е много вероятно да създаваме същите ситуации около себе си като възрастни. Разбира се, без да си даваме сметка за това.

Как общуваме и как решаваме конфликти?

Как се справяте с отхвърлянето, несъгласието на партньора, различията и конфликтите? Някои хора са усвоили поведението да мълчат и търпят, други – бягат от изясняването на отношенията, а трети – проявяват агресия и се опитват да се наложат.

Може би си мислите, че това е вашият собствен стил на общуване, но това не е съвсем така. Вече споменхаме, че в първите седем години усвояваме базовите си работни модели за света. Как реагирате, когато нещо не ви е по вкуса? Сравнете своето поведение с поведението на родителите си и вероятно ще установите, че няма много разлики.

Ако родителите ви са имали зрели и спокойни отношения вероятно сте сред малцината късметлии. Повечето хора срещат истински затруднения в комуникацията с партньора си и това отново е резултат от заучените в детството негативни модели.

Какво можем да направим?

Преповтарянето на едни и същи сюжети е възможно само, защото сте несъзнателни за собственото си поведение. Ако разберете защо се държите по този конкретен начин и всъщност чие поведение повтаряте и защо, тази повторяемост ще изчезне. Можете да започнете този процес сами, с приятел или да се доверите на опитен терапевт, който ще ви помогне да извървите пътя към себе си.

Автор: Екатерина Кьосева