frida.bg

Изкуството да купуваме качествен пуловер, който ще оцелее повече от един сезон

С идването на есента и зимата пуловерите заемат важно място в гардероба ни. Привлечени от ефектния външен вид на пуловерите в магазина, често забравяме да обърнем внимание не само на моделите, но и на качеството на изработката. Никой не желае новата му дреха да излезе от първата пералня в напълно неузнаваема и раздърпана форма. Ако обаче вземете под внимание следните съвети, ще успеете да се сдобиете с качествен, топъл и приятен на допир пуловер, издържащ на носене през следващите сезони. 

Чети етикета

Ако не искате в процеса на носене да се натъкнете на неприятни изненади като барабонки и разтягания, обърнете внимание на състава на материала, от която е направен пуловерът. Недостатъци могат винаги да се очакват, но предварителното проучване ще ви даде представа какво можете да очаквате от покупката.

Ако пуловерът е направен от синтетичен материал като акрил, полиестер, полиамид, бъдете сигурни, че в него ще ви бъде студено, независими колко дебел е той. Основният проблем на синтетичните материи е, че не могат да задържат топлина. Освен това синтетиката причинява изпотяване, което може да доведе до парадокса да сте си купили пуловер, за да ви е топло, а в крайна сметка да завършите с простуда.

Най-топлият и практичен вариант е пуловерът, изплетен от вълнена прежда. Но повечето модели, изработени от вълна имат своите неприятни недостатъци – боцкат, държат прекалено топло и не са толкова приятни на допир. Най-добрият вариант в случая е пуловерът със състав от естествените животински прежди от меринос и алпака. Те отлично задържат топлината, като в същото време са достатъчно меки и гладки на допир. Най-луксозно усещане ще ви донесе пуловерът от кашмир, но поддръжката му е сравнително трудна и скъпа. Имайте едно наум – много производители продават кашмир с ниско качество, затова не пренебрегвайте етикета с надпис, указващ кашмир с примеси. По-добре не инвестирайте в тази покупка.

Пуловерите от ангорска прежда са меки и топли, но имат свойството да губят пухкавата си форма. Ако носите пуловера или жилетката под връхна дреха, той бързо ще изгуби първоначалния си чар. Мохерните пуловери топлят прекрасно тялото, но дефектите на преждата бързо започват да се набиват на очи с постоянните си барабонки и лепящи се по дрехите нишки от мохер.

Компромис можете да си позволите с пуловери от смесени материи, включващи естествени влакна в допълнение от изкуствени нишки не повече от 20-30%.

Провери шевовете

Преди да направите покупката, огледайте внимателно шевовете. Те трябва да са равномерни, без раздърпвания и стърчащи конци. Ако допуснете пуловерът да има некачествени шевове, най-вероятно той няма да стои добре и визуално ще развали фигурата ви.

Плътност на плетката

Вдигнете пуловерът срещу светлината и добре погледнете плетката. Качествената тъкан не трябва да пропуска светлина, всяка бримка трябва да приляга плътно върху другия и да бъдат еднакви по размер. Ако моделът не съответства на посочените критерии, вероятно производителят е бил пестелив на материал при изработката на пуловера.

Цветът на материята

Обърнете внимание и на цвета на материала – той трябва да е еднакво наситен по всички линии. Потъркайте бяла салфетка по материята – остава ли цветна следа по нея? А влакна? Ако това се случи, значи вашият пуловер много скоро ще започне да изпуска боя и да оцветява, което ще ви донесе много проблеми при допира му със светли дрехи или още по-голям кошмар – ще боядиса дрехите в пералнята още при първото пране. 

Еластичност

Хубавият и качествен пуловер трябва да запази първоначалната си форма. Леко разтегнете материята с ръце, след което пуснете. Ако пуловерът възвърне първоначалното си положение, това е доказателство за хубаво качество. Такъв пуловер ще ви радва дълго време. И още един важен момент – стиснете силно в юмрук част от пуловера и отпуснете – ако са се образували гънки по плетивото, след няколко носения пуловерът ще изглежда размъкнат, сякаш сте го носили цяла вечност.

Мекота

Кой не иска да усеща меката прегръдка на пуловера през студените месеци! Ориентирайте се към онова, което търсите в един пуловер. Той трябва да бъде мек, приятен на допир. Прокарайте ръка по него и проверете остават ли по повърхността частици от пух? Такъв пуловер ще започне да се изтънява и да получава неравности още при първото обличане.

Умното пазаруване и инвестиране в покупки е изкуство, което ще ви донесе не само радост, но и спестяване на пари и място в гардероба. Съвсем скоро се задава сезонът на пуловерите, затова следващия път си отваряйте очите на четири, за да се сдобиете с дълготрайна, топла и мека прегръдка на любимия пуловер.