frida.bg
чай

5 вида чай, които са истинска „антиоксидантна бомба“

Когато времето стане хладно, мрачно и сиво защо да не стоплим душата си с чаша ароматен чай? Пиенето на топла напитка успокоява нервната система и носи усещане за уют и комфорт. Освен това чаят притежава много ползи за здравето, включително защита на клетките от оксидативен стрес.

Отганизма ни постоянно се бори със свободните радикали, които са странични продукти от метаболизма и движението. При нормални обстоятелства тялото може да се справи с тези свободни радикали сравнително лесно.

Някои фактори като лоши хранителни навици, тютюнопушене и замърсяване на околната среда затрудняват този процес. Това води донатрупване на оксидативен стрес, който уврежда клетките, увеличава риска от поява на хронични заболявания и води до преждевременно стареене.

Антиоксидантите в чая се борят със свободните радикали

За щастие, антиоксидантите в чая, по-специално полифенолите, са мощни растителни съединения, които помагат за предотвратяване или забавяне на окислителното увреждане, причинено от свободните радикали. Получаването на достатъчно антиоксиданти чрез диетата може също така да помогне за поддържане на силна имунна система.

Видовете и концентрациите на антиоксиданти в чая, варират в зависимост от сорта чай и начина на отглеждане и обработка на листата. В тази статия ви предлагаме 5 вода чай, които с истински антиоксидантни бомби. Пийте по няколко чаши всеки ден и си гарантирате здраве и младост!

Матча

Традиционните видове чай не включват поглъщане на чаените листа, освен чаят от матча. Матча е вид зелен чай, част от японската култура, придобил популярност в целия свят. Матча е известен със съдържанието на огромно количесто антиоксиданти, по-специално катехини, вид полифеноли.

Някои видове катехини, присъстващи в матча, могат да бъдат 137 пъти по-високи като концентрация от другите зелени чайове. Катехините са вещество, което намалява възпаленията в тялото и неутрализира свободните радикали.

Бял чай

Белият чай води произхода си от Китай и Индия и е най-малко обработеният сред истинските сортове чай. Листата му се берат и след това се сушат за кратък период от време, за да се сведе до минимум окисляването, тъй като от процеса на окисляване цвета му потъмнява и губи аромата си.

В сравнение със зеления чай и чая матча, белият чай съдържа около 15 % по-малко кофеин и в зависимост от сорта предлага деликатен и мек вкус, сякаш листата му са откъснати току-що от градината.

Годжи Бери

Чаят от годжи бери не е „истински чай”, но се нарича така, защото цветът му наподобява цвета на чая. Тези малки червени плодове имат лечебни и антиоксидантни свойства, които могат да подобрят имунитета и да ни предпазят от хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и диабет.

Чаят от годжи бери съдържа изобилие  от витамин А. Витамин А играе важна роля в регулирането на имунната система и предпазването на организма от инфекции, като поддържа кожата и тъканите в устата, стомаха, червата и белите дробове здрави.

Хибискус

Чаят от хибискус е смес от изсушените цветове и листа на хибискуса. Чаят се предлага в различни цветове, но червеният сорт обикновено се използва в билкови добавки. Богатото му антиоксидантно  съдържание, по-специално на антоцианини, придава на растението червени, сини и лилави цветове.

Антоцианините защитават клетките, тъканите и органите, като укрепват клетъчните мембрани, правейки ги по-малко порести и крехки спрямо свободните радикали.

Куркума

Куркумата се използва широко като подправка в кулинарията, но също така може да се консумира във формата на чай. Куркумата е известна със съдържанието си на куркумин, на който дължи своя ярък оранжево-жълт цвят.

Смята се, че куркуминът подпомага имунната система, като регулира растежа на имунната система, намалява възпалението в организма и клетките, причиняващи рак. Чаят от куркума има антивирусни и антимикробни свойства и е прекрасно натурално средство за облекчаване на симптомите на настинка и грип.