frida.bg
йога

5 ползи от практикуването на йога, които не знаехме до сега

Йога става все по-популярна практика у нас и това не е случайно. Тя обещава да повиши нашата гъвкавост, да тонизира тялото ни и да ни върне душевния баланс. Според новите проучвания обаче ползите от практикуването на източната практика са много повече.

Събрахме някои от най-новите научни факти, свързани с ползите от редовното практикуване йога, за да ви мотивираме да започнете упражнения още днес!

Намалява хроничното възпаление

Продължителното или т.н. хронично възпаление в тялото може да бъде опасно, защото е в основата на редица хронични състояния като затлъстяване, диабет тип 2 и рак. Многобройни проучвания показват, че практикуването на йога понижава ключовите маркери, свързани с възпалението (С-реактивните протеини и цитокини) и засилва образуването на съединения, които намаляват възпалителните процеси.

Подобрява здравето на сърцето

Поддържането на хронично възпаление под контрол (с което йога, както видяхме, може да помогне значително!) е ценно за здравето на сърцето. Нови проучвания върху пациенти със сърдечна недостатъчност показват, че за около 3 месеца с помощта на йога и по напълно естествен начин може да се понижи сърдечната честота, кръвното налягане и да се подобрят други важни маркери, свързани с доброто функциониране на сърцето.

Подсилва имунната система

Факт е, че стресът влияе на психичното ни здраве. Освен това хроничният стрес потиска действието на имунната система и забавя имунната реакция към потенциалните патогени. Практикуването  на йога и по-специално на дихателните техники в нея, може да помогне за намаляване нивата на хормона на стреса кортизол. А оттук и да подобри работата на имунните ни войници.

Подобрява психичното здраве

Новите изследвания показват, че практикуването на йога насърчава производството на гама-аминобутирова киселина (GABA), серотонин и допамин. Всички те са невротрансмитери и хормони, които имат естествени антидепресантни свойства. Казано по друг начин, ниските нива на GABA, серотонин и допамин са свързани с поява на психични разстройства като шизофрения, тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство.

Насърчава качествения сън

Доказано е, че практикуването на йога повишава хормона на съня мелатонин. Той ни помага да заспим по-бързо и да имаме по-продължителен нощен сън. Освен това, йога подобрява качеството на съня и дори може да направи сънищата ви по-приятни. Как? Йога насърчава производството на гама-аминобутирова киселина (ГАМК). Това е невротрансмитер, важен за психичното здраве, който освен това играе и важна роля в регулирането на съня и бодърстването.