frida.bg
изневярата

Алгоритъм на изневярата, и защо честните хора изневеряват?

В днешно време изневярата е изключително често явление. Това не означава обаче, че е по-малко болезнено и травмиращо за отношенията. На какво се дължи фактът, че все повече хора, които обичат партньрите си и не искат да се разделят с тях, изневеряват? Какъв е алгоритъмът на изневярата и можем ли да излезем от него?

Алгоритъм на изневярата

Система на възнаграждение – интимност = изневяра

Интимност – система на възнаграждение = липса на изневяра

Система са самовъзнаграждение: що е то?

Като човешки същества ние притежаваме естествено желание да получаваме награди. Получаването на награди активира удоволствените центрове в нашия мозък или т.н. инстинктивна „система за възнаграждение” (мезолимбичната система).

Тези мозъчни центрове на удоволствието отделят съответните вещества, които ескалират приятните усешания до максимум. Това са допамин, окситоцин, ендорфин и енкефалини.

Системата на възнаграждение се активира при преживяване на някакво удоволствено преживяване, например оргазъм, ядене на вкусна храна и дори при употреба на наркотици.

От друга страна, всяко човешко същество има нужда да преживява удовлетворяващадушата интимност с партньора си всеки ден.

Когато тази интимност не е достатъчна или липсва, дори и всичко останало в отношенията да е наред, това е фактор, който увеличава риска от изневяра.

Кога всъщност честните хора изневеряват?

За съжаление тези две нужди – към получаване на възнаграждение и интимност, често са противоречиви. За да поддържате интимността и любовта в отношенията си, трябва да жертвате удоволствието от постоянното активиране на „системата за възнаграждение”. За да преживеете приятните емоции от нейното активиране ще трябва да жертвате известна любов и интимност с партньора си.

Толкова е просто, нали?

Ако човек цени получаването на удоволствие повече от интимността, която печели от една връзка, тогава той ще спре да прави тази „саможертва” за връзката и е много вероятно рано или късно да осъществи изневяра.

Ако човек цени интимността, която печели от връзката си повече от самоудовлетворението, тогава с готовност ще пожертва част от своето самодоволство, за да остане верен и да запази отношенията с другия.

Може да сравним това с везна. От една страна имате самодоволство, а от другата имате интимност. Ако в даден момент страната на самодоволството  надвишава страната на интимността, тогава получавате измамник.

Кое е по-важното за вас? Оставяме този отговор на вас!