frida.bg
отхвърлянето

Отхвърлянето след първа среща: как да се справим?

Всеки човек, който търси любовта, е бил отхвърлянв един или друг етап от живота си. Е, поне докато не срещне „правилният” човек или този, който ще даде истински шанс отношенията да се случат. Отхвърлянето е неизбежна част от срещите и макар да оставя горчив вкус в устата ни – никога не е фатално.

И докато една част от нас приемат отхвърлянето след няколо срещи за нормална част от живота, други – толкова се страхуват от него, че избягват срещите и новите познанства от страх, че ще бъдат отхвърлени (отново).

Можем да преживеем отхвърляне по много начини.

Факт е, че някои от тях са по-горчиви от други. В най-добрия случай другият ще покаже достатъчно емоиционална зрялост, за да говори с вас директно, казвайки ви по свой начин, че не  вижда перспективи в отношенията.

Емоционално незрелите хора обаче нямат уменията и смелостта да инициират директен разговор. Често се случва те просто да изчезнат, например да спрат да отговарят на съобщенията ви или ви блокират.

Какъвто и да е подходът на другия е важно да останете позитивни и бъдете честни със себе си и с другите. Ключът в това да сесправим с този тип ситуации е да приемем, че отхвърлянето е неизбежна част от срещитеи да не прекарваме твърде много време в притеснения иобмисляне на това.

Няма значение дали другия е постъпил коректно към нас или не. Да си тръгне е негов избор. Как обаче да приемем това така че да запазим емоционалния си баланс и увереност в себе си?

Съвети за справяне с отхвърлянето при първите срещи и как да продължим да търсим любовта?

Не го приемайте лично

Ако сте отхвърлени след една или няколко срещи, другият човек вероятно е бил мотивиран само по повърхностни причини, върху които вие нямате никакъв контрол. Някои хора просто предпочитат блондинките пред брюнетките, бъбривите хора пред тихите. Някои хора просто не са готови да се обвържат. Бъдете благодарни за тези ранните откази. Това със сигурност ви спестява много повече болка по пътя.

Не се самообвинявайте, но се поучете от опита

Не се самообвинявайте заради грешки, които смятате, че сте допуснали. Както вече казахме мотивацията на другия да си тръгне няма нищо общо с вашата стойност и качества. Това е негово решение. За няколко срещи няма как да се опознаете достатъчно, за да базирате решенията си на истински факти.

Ако това се случва многократно във вашия живот, запитайте се защо избирате емоционално недостъпни хора. Може би причината е в това, че самите вие се страхувате да влезете във връзка.

Изследвайте собствената си мотивация и имайте предвид, че справянето с отхвърлянето по здравословен начин ще увеличи вашата сила, устойчивост, зрялост.

Споделете чувствата си

 Нормално е да се чувствате леко наранени, възмутени, разочаровани или дори тъжни, когато сте били отхвърлени от човек, който харесвате. Важно е да признаете чувствата си, без да се опитвате да ги потискате.

Поддържайте връзка с чувствата си, признайте ги, споделетес приятел или близък човек и много бързо ще преминете през негативното преживяване. И знайте, правилният човек за вас няма да се откаже лесно, напротив, ще се бори за вниманието ви илюбовта ви!