frida.bg
връзка

5-те характеристики на здравословната връзка

Хората се събират заедно по много различни причини и всяка връзка е уникална комбинация от характеристики. И макар да има много разновидности на нездравословните (токсични) връзки, в тази статия няма да се спираме подробно върху тях, а ще разгледаме какво характеризира здравословните и удовлетворяващи взаимоотношения.

Всички здравословни връзки си приличат! Има няколко основни характеристики, които присъстват задължително във всяка здравословната връзка, например взаимното уважение, доверието и честността.

Ако четете тази статия, но не преоткривате връзката си в посочените харатеристики, може би е време да се замислите доколко връзката, в която сте е здравословна за вас.

Какво още е важно за изграждане на стабилни, здравословни и дългосрочни отношения?

Интимност

За да бъде една връзка здравословна я трябва да се гради на усещането за разбиране, споделен смисъл, интимност. Често бъркаме интимността със сексуалния контекст, но това е голяма грешка. Истинската интимност се случва, когато има среща на душите, а това се случва предимно чрез комуникация и усещането, че си чут, видян, приет и разбран от другия.

Честност

Добрата комуникация е ключова част заизграждането на интимност и доверие във всяка връзка. Когато двама души знаят какво искат от връзката и се чувстват комфортно да се изразяват своите нужди, страхове и желания, това ще повиши доверието и ще заздрави връзката, за да бъде тя удовлетворяваща, стабилна и дългосрочна.

Уважение

Всеки от нас има нужда да се чувства в безопасност с човека, който обича.  Да изрази това, което го притеснява без страх, че ще бъде отхвърлен. Също така е много важно да можем да спорим с уважение към гледните точки на другия и неговите ценности. Да бъдем способни да разрешаваме конфликти с уважение към другия – без обиди, унизителни коментари или желание „винаги да сме прави”.

Социален кръг

За да стимулираме и обогатим нашата романтична връзка е важно да поддържаме своята собствена идентичност извън нея. Това ознчава да имаме удовлетворяващи връзки с членовете на нашето семейство и приятели. Много хора, влизайки във връзка, забравят за приятелите си, а това е голяма грешка, защото създава основа за разрушителна зависимост от партньора и връзката.

Хобита и интереси

За да бъде връзката ни пълноценна, интересна, удовлетворяваща е важно да имаме свои собствени хобита и интереси, които ни карат да се чувстваме себе си, да се чувстваме живи. Когато поддържаме живеца в себе си, това ще ни прави привлекателни в очите на партньора ни всеки ден.

И най-важното, не трябва да спираме да се развиваме поотделно и заедно, да споделяме себе си с любопитство, уважение и много любов!