frida.bg

Еволюцията на негово величество Червилото

Древен Египет е съкровищницата на човешката история. Наследството от тази могъща цивилизация е огромно. Никой не можел да се мери с архитектурното майсторство на египтяните, с постиженията им в математиката, астрономията, медицината. Те изобретили календара, плуга, писмеността. От жените в Египет било използвано за първи път и червилото. На красавиците от бреговете на Нил били любими онези ярки и тъмни отенъци, които визуално правели устните да изглеждат по-малки. Модата, продиктувана от този вид грим била задължителна не само в земния живот, но и след смъртта. Затова, след като си отивали от този свят, египтянките взимали със себе си и най-важното – червилото.

През 1996 година в изследователските лаборатории на Лувъра във Франция пристигнали артефакти, които били част от козметичните средства от древните останки от Египет

Освен археолозите към проучването на съхранилите се във времето материали се присъединили и специалисти от козметичната компания “L’Oreal”.  В процеса се използвали електронни микроскопи, рентгенови лъчи, смектромери и хромографи.

В Древен Египет жените държали козметиката си в буркани от стъкло, хематит, мрамор и алабастър, а за нанасянето на грим използвали специални малки лъжички, изработени от кост, както и тръстикови пръчици за изрисуване на очна линия. Върху някои от бурканите стойността и качеството на козметиката били изписвани с йероглифи: три йероглифа – за елита – много скъпа цена, два – за бизнес класата, един – икономична класа – сравнително евтино.

Останалите бурканчета били обозначени с инструкции за употреба, като например: “Използвай при разлив на Нил“. И този на пръв поглед забавен съвет не е никак случаен – когато реката преливала, рискът от очна инфекция се повишавал. Затова почти цялата козметика в Древен Египет била с лечебно приложение.

Анализът на състава на древните козметични средства показал, че египтяните били изкусни химици

Благодарение на умелото използване и съчетание на природни компоненти, те успявали да изработят доста висококачествена за времето си козметика. Екстракти от различни билки придавали на кожата здрав вид с матов отенък. Подмладяващ ефект се постигал с помощта на среброто: миниатюрни частици били добавяни във всевъзможни мазила, аналози на съвременните кремове. Пудрата се приготвяла на основата на стрито злато, с което се постигал сияещ цвят на лицето. С помощта на прах от малахит, тюркоаз и лазурит се получавали изумителни сенки за очи, трайни и доста ярки.

Изглежда в древноегипетската козметика всичко било прекрасно, с изключение на миризмата и вкуса. Ароматът се изветрявал с времето, но червилото за устни, съдържащо мазна глина, съчетана с железен оксид и намачкан кирпич, примесен с цвекло не би вдъхнало доверие на съвременната жена. Кой знае, може би тогава се родило знаменитото изречение, че красотата изисква жертви.

Червилото бързо се разпространило в Древна Елада

Изследванията на учените показали, че козметиката в Древна Гърция не можела да се похвали с ползи за здравето, тъй като често съдържала живак. Гъркините рисували веждите си с антимон или сажди, а лицата си мажели с гъсто белило. Като руж използвали кармин, като в същото време клепачите на очите гримирали с червеникава боя. В резултат се получавал толкова драматичен макиаж, че гръцките власти издали закон, регламентиращ нормите за гримиране и ограничаването на производство на козметика.

И както е известно, красотата е страшна сила. Червилото започнало да шества из целия свят, докато не настъпило мрачното Средновековие, което наложило вето на любимите разкрасителни продукти. Червилото било анатемосано до края на XVI век. Тогава освен жените, мъжете също започнали да употребяват червило. Дамите били заставени да употребвяват с мярка любимия продукт под зоркото око на мъжете. През XVII век в английския парламент било внесено предложение, което давало право на мъжа да изостави съпругата си след сватбата , ако се окажело, че жена му не е толкова красива, колкото е била преди встъпването в брак, когато използвала грим.

Червилото дълго време не се отличавало от древноегипетския си първообраз. Едва през 1803 година на Световната изложба в Аместердам пред зрителите бил представен нов козметичен продукт, приготвен на основата на еленска мас. Червилото било високо оценено и се превърнало в хит. Легендарната френска актриса Сара Бернар също била почитателка на новото червило.

Жените подхождали с изключителна прецизност в изрисуването на устните си, тъй като се бояли от безпощадната критика на обществото

Приемало се за нормално актрисите и дамите с леко поведение да използват червило, докато обикновените момичета никога не оцветявали устните си.

През 1882 година било създадено т.нар. „гроздово червило“ от прясно мляко, пчелен восък, корен и зърна от черно грозде. Никой не можел да устои на този нов и вкусен продукт. В началото на XX век гримирано започнало да намира широка употреба сред обикновените жени, които все повече усъвършенствали техниките. Мъжете започнали да мечтаят за жени като Мери Пикфорд, Джийн Харлоу  и Керъл Ломбард, на които жените подражавали. Театралността дошла на мода, а нанасянето на червило се превърнало в изкуство, необходимост за всяка жена и дори отваряло врати при търсене на работа.

През 1915 година в САЩ се появили удобни кутийки за червило, които днес могат да бъдат открити във всяка дамска чанта. През 1928 година било създадено червило, което не можело да се измие, а през 1935 година френската козметична компания „Ланком“ успяла да направи пробив – пуснала в продажба меко, блестящо и плътно червило, ароматизирано с розово масло.

Какво съдържа съвременното червило?

Със сигурност в състава му не влизат цвекло, живак или глина, а восък, мазнина, масла и оцветители. Ланолинът не позволява на червилото да се рони или „запотява“. Царевичното, кокосовото масло, както и маслата от авокадо и жожоба правят лесно нанасянето на червилото върху устните, а оцветителите като еозин, охра, мумие отговарят за цвета. За да съхрани свойствата си за дълго време, в червилото задължително се добавят консерванти. Витамин Е защитава най-чувствителния слой на устните.

Вкусът на съвременното червило е неустоим, благодарение на захарина и ванилина, а ароматът – на жасмин, бергамот, както и на всякакви плодове прави днес целуването с червило на устните безопасно удоволствие. Ако сте си задавали въпроса колко от любимия дамски продкут поглъща средностатистическият мъж преж живота си, вече има отговор – от три до пет килограма, в зависимост от сексуалната му активност.