frida.bg

Може ли маковото семе да ви навлече положителен тест за наркотици?

Да, може. Вкусни хлебчета, здравословни закуски или току-що изпечени сладкиши, поръсени с маково семе могат да станат причина за отчитане на положителна пробра при тест за наркотици. Но има ли значение количеството?

Как маковото семе оказва влияние върху теста за наркотици?

С все по-широката употреба на ядките и семената в менюто ни, специалистите по здравословно хранене се интересуват от влиянието на зърнестите суперхрани върху нашия организъм. Проучванията върху консумацията на семе от мак показват, че консумацията на малките черни семенца допринася за позитивен резултат при тестове за наркотици, независимо от количеството маково семе, което сме изяли.

Макото семе се съдържа в маковата глава на растението, познато с психотропните си качества още в древността. Известно е, че семената на мака се употребяват при извличането на екстракт, необходим за производството на силния опиати като морфин, кодеин и хероин. По време на вършитбата на растението, маковите семена абсорбират част от опиума и остават покрити с части от психотропното вещество.

Дори семената да преминат през процеса на почистване и подготовка за употреба в хранително-вкусовата индустрия, те продължават да съдържат опиум, независимо, че след това са подлагани на силна температура при печене или варене.

За всеобщо успокоение концентрацията на опиат е прекалено незначителна, за да окаже влияние на възприятията ни, но е напълно достатъчна за получаване на положителна проба при тест за наркотични вещества.

В САЩ до 90% от съдържанието на опиат в маковото семе се отстранява при подготовката му за търговски цели, но в различните страни производителки остатъчната концентрация може да варира в зависимост от регулациите при преработката на семената.

Колко време след консумацията на маково семе продължава да има следи от опиат в организма ни?

Проучванията показват, че опиатът може да бъде отчетен в организма два часа след консумацията на маково хлебче или сладкиш. Според Антидопинг агенцията на САЩ маковият опиат остава следи в урината до 48 часа след поглъщането на макове семе. Ако сте изяли обилно количество малки черни зрънца от мак, можете да увеличите престоя на опиатно вещество в организма до над 60 часа.

Колко точно семена са необходими за отчитането на положителен тест?

Отговорът зависи не само от количеството на семена, а най-вече от наличния остатък на опиат в тях и от нормите, с които работи дадена лаборатория за тестове. Колкото повече семена консумираме, толкова по-голяма е вероятността да бъде отчетен положителен резултат.

Не само при изпичането на някои крекери и гевречета от близката пекарна се използва маково семе. Непречистени макови семена, чайове от маково семе и други продукти се предлагат в търговската мрежа като леки болкоуспокояващи и сънотворни средства. За разлика от семената от мак, предназначени за приготвяне храните, тези в чайовете и сънотворните добавки не винаги преминават през процес на „отмиване” на опиата. В САЩ са известни случаи на отравяне и смърт при прием на прекалено голяма доза от чай от маково семе.

Кои храни съдържат маково семе?

Маковото семе може да бъде открито в безброй сладкарски продукти, дресинги за салати, но семената се използват и за подправяне на различни традиционни блюда от кухните на народите от всички краища на света. В някои продукти маковото семе може да бъде веднага забелязано, докато в редица случаи го намериме в съдържанието, само ако прочетем внимателно информацията върху опаковката.

Напълно възможно е след закуска с обилно поръсено геврече с маково семе да дадете положителна проба за наркотици при тест на урина. Затова, преди да се отправите към лабораторията, събирайки документи за работа, включващи медицински удостоверения и направени тестове за наркотици, внимавайте дали ароматният сладкиш с хрупкава коричка с маково семе няма да е причината да изгубите работата, за която се борите.