frida.bg

Тайни от фаст фудд заведенията, които търговците не искат да знаете

Дюнер с пържени картофки, пица на парче с майонеза и много кетчуп или бургер, натъпкан с топло кюфте и салати, полети обилно със сос – кой ли не е пробвал нещо от менюто на фаст фууда в днешно време? За някои уличната храна на крак е тема табу, а добрата новина е, че модерният човек все повече започва да обръща внимание на културата на хранене и произхода на продуктите. Но за други – фаст фууд е най-честият избор, когато времето неумолимо ги притиска. Бързото хранене с лекота завладява целия свят в нашето съвремие. Но дори и понякога да се налага да посегнете към нещо калорично от първото изречение, не забравяйте, че трябва да спазвате мяра.

Въпреки, че фаст фууд храненето е достатъчно популярно, най-големите играчи в бранша продължават да инвестират в привличането на още клиенти. Ето и най-големите тайни, които служителите в търговската мрежа на фас фууда биха искали да останат скрити за нас.

Най-доброто време за посещение е час пик.

Идеалният момент за посещение на заведения за бързо хранене или будки за снадвичи е час пик – времето от 11-13 часа и от 18-20 часа. Свободен стол няма да намерите лесно, но именно това е и моментът, когато всички използвани продукти са пресни и всичко в кухнята непрекъсното се обновява.

Ако искате току-що изпържени картофки, поръчайте ги без сол

Картофите се посоляват обилно, когато цялата партида е вече изпържена. Затова, ако помолите за безсолна порция, то ще се наложи да ги приготвят пред очите ви.

Миризмата от кухнята – маркетингов трик

Тъкмо минавате покрай поредния фаст фууд павильон, убедени, че дори звуците от стържещия от глад стомах няма да ви накарат да се отбиете при бургерите, когато към вас долита ароматът от кухнята. И това не е случайно. Много ресторанти за бързо хранене се стремят да направят така, че уханието от кухнята да достигне до хората, минаващи покрай заведението. Със сигурност не оставят вратите отворени, за да се наслаждавате на приготвянето на заготовката и сосовете.

Кока-колата е по-евтина и от чая, защото събужда апетита

В много страни газираните напитки в местата за бързо хранене струват по-малко, отколкото чаят. Със сладката газирана вода няма да утолиш жаждата си, но едно е ясно – въглеродният двуокис стимулира апетита.

Пържените картофки се състоят от… 19 вещества

Легендарният вкус на топли пържени картофки се постига, благорение на смесване на 20 вещества. Основните са, разбира се, картофите, мазнината и различни добавки, подсилващи вкуса и мириса. Може би това отговаря на въпроса защо домашните пържени картофи не приличат на тези от гарнитурата към бургера в търговския център.

Храна в заведенията за бързо хранене е много по-калорична, отколкото е била преди 30 години

Днес порциите на любимата ни храна са много по-големи, отколкото са били в миналото. Това означава и повече погълнати калории. Например, чийзбургерът съдържа до 75% повече калории, отколкото от предшественика си през 80-те години на миналия век. Преди двадесет години пържените картофки били два пъти по-нискокалорични, а калоричността на пицата се е увеличала със 70%.

Количеството на захар в млечния шейк превишава нормата до 2-3 пъти

Млечният шейк е една от класическите напитки в заведенията за фаст фууд. Средната дневна доза на консумирана захар е в порядъка на 30-60 грама, но само в един млечен коктейл съдържанието й достига 85 грама.

Храната е много по-вкусна, ако се яде с ръце

Замисляли ли сте се защо в ресторантите за бързо хранене отсъстват прибори като ножове и вилици? Може би, защото да ядеш с ръце е далеч по-вкусно и доставя повече удоволствие. Защо пък да не си поръчате още веднъж?

Автоматите за газирани напитки са винаги мръсни

Те просто се мият прекалено трудно. Само си представете колко бактерии и микроби попадат в чашата ви. А заради захарта, която присъства в изобилие в газираните напитки, те се размножават светкавично.