frida.bg

Eau de Space – парфюмът с аромат на Космоса

Дизайнерите на парфюми завладяват света с експериментите си не само със своите ексцентрични аромати, но и с непомирисвани от обикновения човек ухания, сякаш долитащи от нови измерения. Какво ще кажете за парфюм, благодарение на който ще можете да притежавате Космоса във флакона? Американската асоциация “Kickstarster” пуска на пазара нов парфюм Eau de Space за желаещите да разберат как мирише Космосът.

Ароматът е създаден от Стийв Пиърс, съобщава продуктовият мениджър Мат Ричмънд пред CNN. Стийв Пиърс е химик и основател на Omega Ingredient  – компания, изцяло фокусирана върху създаването на висококачествени съставки и вкусове от естествен произход, използвани в хранителни-вкусовата промишленост.

Идеята късче Космос да попадне в ръцете на обикновения човек под формата на аромат се появила още през 2008 година. Още тогава Пиърс подписал договор с NASA, което било резултат от успеха му при създаването на автентичен аромат еквивалент на уханието на интериорната част на космическата станция „Мир“.

За създаването на парфюма Пиърс комбинирал познанията си по химия и описанията на астронавтите за миризмите в Космоса: нотки като озон, нагорещен метал и пържола били само част от характерната миризма. Отнело няколко седмици специалистът да стигне до „правилните химикали“ на аромати, преди да се спре на някои идеи за дългоочаквания парфюм.

Може би се питате защо е необходим парфюм, мирищеш на космическото пространство, след като парфюмерийната индустрия е пренаситена от безброй аромати? Eau de Space е създаден, за да помогне на астронавтите да се подготвят за излитането в орбита, което е част от целите на NASA да отстранят потенциалните изненади, с които се сблъскват космонавтите, когато се озоват извън пределите на Земята, поясняват от асоциация Kickstarter.

В интервю за CNN астронавтът Пеги Уитсън споделя, че парфюмът напомня миризмата на оръжие, което току-що е произвело изстрел, а много колеги на Уитсън смятат, че в Eau de Space се долавят преливащите се нотки на барут, цвърчащо месо, малини и ром.

Парфюмът ще бъде пуснат в продажба до края на 2020 година и ще струва $15 долара – напълно изгодна цена за земляните да се докоснат до късче дъх от Космоса. Основната цел на създателите е да направят интересно изучаването на космическата орбита за студентите в университетите, които ще могат да се докоснат до един досега непознат свят. Затова с голямо нетърпение от Kickstarter очакват и реализацията на следващия си продукт – парфюм с ухание на Луната.