frida.bg

Хелън Кейн – първият секс-символ на XX-и век, превърнала се в анимационен герой

Какво е необходимо да притежаваш днес в шоубизнеса, за да завоюваш сърцата на почитателите? Със сигурност уникалният образ и чарът отварят и най-строго залостените врати на Холивуд. Дори преди сто години правилото да си с неповторима външност и в същото време да си скандален е играело важна роля за задържането на един артист на сцената. Американската певица Хелън Кейн спечелила своята популярност не толкова заради таланта си, колкото заради сексапилния си имидж и необикновен детински глас. Независимо от многомилионната армия от фенове, днес едва ли щяхме да помним тази пееща дива, ако нейният образ не беше толкова силно експлоатиран в света на киното.

Певицата и актриса Хелън Кейн (с истинско име Хелън Клер Шредър) и нейната откровена сексапилност и детска простота били мечта за всеки мъж през 30-те години на миналия век

Точно Хелън Кейн за първи път изпълнила песента „I Wanna Be Loved by You”, която четвъртък век по-късно станала визитна картичка на Мерилин Монро.

След като този безсмъртен хит се появил на бял свят, Хелън Кейн получила прозвището „Boop-Boop-a-Doop Girl” поради магнетичния джазов стил на изпълнение на скат пеенето (основоположникът на стила е Луис Армстронг), в което се набляга на импровизации, смесени с пеене без текст. За сцената Хелън предпочитала облекла с дълбоки деколтета, къси рокли и разбира се – жартиери.

Хелън Кейн се превърнала в модна икона, на която подражавали жени от САЩ и Европа, но от образа й черпили вдъхновение и кинодейците

Американският аниматор и режисьор Макс Флайшър създал анимационния персонаж Бети Бууп (Betty Boop), за когото само слепците не разбрали колко неустоима красавица е Хелън Кейн.

Жартиерите, напращялият бюст, къдравата къса прическа, тънкият глас и необикновеният певчески маниер не оставили у никого съмнение, че сексапилната анимационна Бети Бууп е копие на прекрасната Хелън Кейн. Стигнало се до там, че в началото на 30-те години в пресата се наложила мода да бъдат публикувани колажи, показващи приликите между Бети и Хелън.

Удивително било колко точни били съвпаденията между мимиките и жестовете на певицата с анимационната героиня

Такава показна кражба на образа не било редно да носи облаги на холивудските дейци, затова Хелън Кейн подвела под съдебна отговорност компанията Paramount с искането да бъде спряна експлоатацията на нейния образ. Освен това певицата заставила нарушителите на авторските права да платят огромната за тогавашните времена сума от 250 хиляди долара.

Съдебните спорове между адвокатите на певицата и киноиндустрията продължили повече от две години. В края на краищата Хелън Кейн изгубила делото, въпреки очевидните нарушения на правата й. И въпреки че съдът не намерил сходства между певицата и героинята от анимационните филмчета, в съзнанието на зрителите останала асоциацията на нарисуваната Бети Бууп с певицата Хелън Кейн.