frida.bg

Режисьорът Джоуъл Шумахер почина на 80-годишна възраст

Именитият холивудски режисьор Джоуъл Шумахер почина днес на 80-годишна възраст. Приживе той създаде множество различни филми, сред които Batman & Robin, The Lost Boys, Batman Forever, Falling Down и други. Негова бе и екранизацията на романите на Джон Гришам „Клиентът“ и „Време да убиваш“. Джоуъл Шумахер режисира и два епизода на култовия сериал „Къща от карти“ с участието на Кевин Спейси.

Публицистът на Шумахер разпространи новината, уточнявайки, че филмовият творец е водил битка с рака през последната година.

Кариерата на Джоуъл Шумахер не се изчерпваше единствено с киното. Той стои и зад успешни музикални видеа, като например „Kiss from a Rose“ на Seal и „Devil Inside“ на INXS.

Роден на 29 август 1939 година в Ню Йорк, Джоуъл Шумахер стартира филмовата си кариера като дизайнер на костюми. Той работи в тази си роля във филми на Уди Алън, преди да се насочи към режисьорството. Работил е с големи звезди като Арнолд Шварценегер, Том Круз, Джордж Клууни, Майкъл Дъглас, Никол Кидман, Антъни Хопкинс, Сюзън Сарандън и други. Шумахер се славеше и с работата си с млади таланти. Работил е с актьори като Роб Лоу, Деми Мур, Кийфър Съдърланд, Колин Фарел и Джерард Бътлър, преди те да пробият в индустрията и да се превърнат в големи звезди.