frida.bg

10 цитрусови плодове, които все още не сте пробвали

Цитрусите – това е онзи свеж дъх на зимния сезон, който свързваме с ароматния уют на портокали и мандарини около Коледа. А с резенче лимон и лъжичка мед чаят се превръща в божествена напитка. Днес много от цитрусовите плодове са част от нашето ежедневие и дори не ги слагаме в категорията екзотични. Но цитрусите не са само познатите плодове, които заливат пазара. В света съществуват много ароматни плодове, които не само може и да не сте пробвали, но и даже да не сте чували за тях. Запознайте се с десет цитрусови съкровища.

Агли

Този цитрус бил създаден през 1914 година чрез кръстосването между мандарина и грейпфрут. Плодът се появил с размери далеч по-малки от тези на грейпфрута, но по вкус напомня на смесица от мандарина и лимон. Агли/ъгли се отличава със сладка и сочна вътрешност и набръчкана жълтозелена кора. Той се отглежда във Флорида, така че ако ви се отдаде възможност по време на някое пътуване до южния щат, непременно опитайте агли.

Бергамот

Бергамотът е познат като отличен ароматизатор, богат източник на етерични масла, използвани в парфюмерията и спа терапията. Той е получен от кръстосването между цитрон и померанец. Има доста кисел, но приятен вкус. За разлика от повечето цитруси, бергамотът намира приложение в готварството само чрез топлинна обработка – от него се приготвя невероятно сладко и мармалад.

Гаянима

Този плод идва от най-дивите места на Индия. Той има кисел вкус, което го прави прекрасен продукт в помощ на приготвянето на маринати. Кората на гаянима е със специфичен аромат, напомнящ уханието на джинджифил и евкалипт.

Клементина

През 1902 година в Алжир бил отгледан хибриден цитрусов плод, а неговият създател бил френският свещеник Клеманом. Плодът наподобява мандарина и се отглежда предимно в средиземноморските страни като Алжир, Испания, Италия и Мароко.

Нацудайдай

За разлика от своя декоративен събрат, носещ името кикудайдай, който също се отглежда в Япония, нацудайдай е напълно ядлив – той е кръстоска между кисел портокал и помело. Разбира се, нацудайдай е далеч по-кисел от тези плодове. Растението било отгледано за първи път в градините на префектурата Ямагучи през XVII век, като и до този момент цитрусът е символ на префектурата на града.

Продълговат лайм

Той никак не прилича на все по-популярния за всички нас лайм. Понякога продълговатият лайм е наричан и цитрусов хайвер заради зърнистата си вътрешност, напомняща малките частици на хайвера. Сортовете на продълговатия лайм са много, но отличителната им черта е продълговата външност, подобна на краставица. Най-голямо разпространение на този плод се наблюдава в Австралия, където местните готвачи го използват често в кулинарията – в салати, супи, различни гарнитури, както и за декорация на месни и рибни ястия.

Понкан (сунтара)

Прилича на мандарина, но по вкус и хранителни стойности превъзхожда всички мандарини и техните кръстоски. Вътрешността на узрелите плодове понкан е оранжева, сочна, сладка и с голямо количество костилки. Консумира се не само плодът, но и неговите листа – от тях се получава чудесен ароматен чай със свойство да утолява жаждата.

Хасаку

Хасаку е сорт мандарина, чиито вкус и мирис напомня едновременно на портокал, мандарина и грейпфрут, но със сладко-кисел привкус, който и нагарча. Ако искате да пробвате този цитрусов плод, трябва да отидете в Япония и по-точно в префектурата Хирошима. Интересното е, че плодовете хасаку не се консумират веднага, след като са набрани, а трябва да отлежат месец-два на тъмно място, при това заровени в земята или в пясък. Точно съхраняването по този начин придава сладостта на хасаку.

Наранхила

Този екзотичен плод се среща в Коста Рика, Перу, Колумбия и Еквадор. Храстът достига до височина от два метра и изглежда доста привлекателно, което е причина наранхила да бъде използван и като декоративно растение в оранжерии и градини. Плодовете му приличат на малки портокалчета, а удивителният им вкус напомня ананас, маракуя и ягоди! Във вътрешността на плодовете наранхила се крият множество кремаво-бели семки, приличащи на семена от домат.

Лимонена ферония  („дървена ябълка“)

Още един цитрус от Индия с размер, достигащ до 12 сантиметра. Неговата обвивка е твърда като дърво и докато външният му вид не е толкова привлекателен, вкусът е отличен – ферония може да покори любителите на сладките, но и на киселите плодове.

Не забравяйте – яко ви се отдаде да вкусите екзотични цитрусови плодове, които не се срещат на нашия пазар, непременно се възползвайте от рядката възможност да го направите.