frida.bg

3 категории трудни хора и как да се справим с тях

„Колко труден човек е тя!“, – може би такъв етикет сте лепвали на някой колега, с когото често или никога не успявате да излезете наглава. Сякаш ходите по тънък лед и докато се усетите, сте попаднали в клопката на безсмислен спор, а за съжаление понякога всичко стига и до ушите на началството. Казвате си: ако не беше работата, с нея/него никога не бих имала нищо общо.

На всеки от нас се случвало да се сблъска с трудни  хора

С тях въобще нямаме желание да общуваме и първото нещо, което ни идва на ум, когато ги видим е да си плюем на петите. Такъв човек може да е ваш колега, че и по-лошо – може би е вашият шеф. Колкото и да не ни се харесва, този някой има нещо, от което спешно се нуждаем. Следователно няма как да бъде избегнато общуването и в кърпа вързаните опънати нерви. Преди да се настроите на най-лошото, трябва да знаете, че има начини за справяне с такива хора.

Всеки от нас би дал различно определение за сложни хора. Ако потърсите в Google, ще намерите различни статии с класификации за трудни хора. Всичко това зависи от различните личностни качества и жизнен опит. Жената, която цял живот е страдала от майка-тиранин, възприема като най-трудни властните хора. Мъжът, на когото бившата съпруга е била непоносима бъбривка едва ли предпочита да се среща с празнодумци.

Но освен специфични случаи съществуват определени типове хора, които дори най-опитните специалисти биха определили като трудни. Ако успеете да изясните към кой тип спада даден неприятен човек, ще се окаже доста лесно да построите гладки отношения с него.

Трудните хора се разделят на няколко категории:

Агресори, към които спадат три подтипа: „чайник под налягане“, „снайперист“ и „взривател“. Най-общо казано тези хора се хвърлят в конфликт с останалите, правят язвителни и насмешливи коментари, остроумничат или се дразнят, ако някой не ги слуша.

Мълчаливци – спокойни и не толкова словоохотливи. Трудността с тях произтича от факта, че никога не сте наясно що за хора са и какво точно искат.

Свръхотзивчиви. Те винаги са готови да кажат „да“ и да обещаят подкрепа. Но думите им се разминават с делата. Те рядко изпълняват обещанието си и почти никога не оправдават надеждите, които са им били възложени.

Разбира се, не трябва да забравяме най-важното – всички тези типове могат да се срещат в чист вид, както и в комбинация.

Чайникът по налягане

Тези хора са груби и безцеремонни. Смятат, че всички наоколо трябва да им отстъпват път. Често те се държат по неуважителен начин, убедени в своята правота. Искат всички без изключение да са наясно с това. За „чайника под налягане“ няма нищо по-ужасяващо от това да изгуби авторитета си.

Ако нямате сериозна причина за вземане-даване с този тип, не пробвайте да изяснявате отношенията си с него, а се постарайте да се приспособите към неприятната ситуация. Ако пък предметът на конфликт е неизбежен, позволете на „чайника“ да отпусне част от парата. След това спокойно изкажете своята гледна точка, но се постарайте да не поставяте под съмнение правотата му. Определете своята роля на миротворец, който стои над конфликта. Потушете яростта на човека с оръжието на собственото си спокойствие – това ще му помогне да се справи с агресията, а вие ще допринесете за консенсуса.

Снайперистът

Човекът, който попада в тази категория се стреми да причини на хората неприятности с помощта на задкулисни машинации и сплетни. Често той влиза в ролята на разбойника Робин Худ – някой е постъпил неправилно – снайперистът идва на помощ и оправя кашата. Той не притежава достатъчно власт, което не му позволява да действа открито.

Ако сте решили да се изправите срещу този тип човек, поемете протегнатата от него ръка и го попитайте: „Толкова мил и справедлив човек като теб какво точно се опитва да постигне?“. Ако той започне да отрича фактите, поднесете му доказателства. Ако успеете да го разобличите с примери, снайперистът ще осъзнае, че маската му е свалена. След това той ще прекрати нападките си и може дори да признае своето поражение. Тогава истинските причини за конфликта ще изплуват на повърхността и можете спокойно да решите проблема.

Взривателят

Или още избухливата емоционална бомба. Този човек не е зъл по природа, но избухва като дете, на което са взели любимия бонбон от ръцете. Често той се държи така, защото е изплашен и безпомощен, взривът от емоции е отражение на желанието му да държи ситуацията под контрол.

Ако сте станали обект на тирада на взривателя, мълчете и слушайте, докато той сметне, че напълно ви е сразил и контролира ситуацията. След като вече се е успокоил, дръжте се като нормален и разумен човек, сякаш нищо не се случило. Дипломатично и доброжелателно му предложете да обсъдите възникналия проблем.

Мълчаливецът

Тези хора могат да бъдат прикрити по много причини. Няма как да знаете какво да очаквате, но ключът към решението на конфликта се крие в преодоляване на прикритостта.

За да разкриете същността на проблема, задайте няколко въпроса, но без да изправяте мълчаливеца до стената. Например: „Мисля, че не искаш да си говорим, може би не ти обръщам достатъчно внимание“. Тъй като за него може да е трудно да разкрива чувствата си, покажете, че се отнасяте със съчувствие и добронамереност.

Често мълчаливците се затварят в себе си в стремежа си да не оскърбят околните. Те са преминали през горчив опит и предпочитат да държат емоциите си скрити. При общуването с тях трябва да оказвате подкрепа, да не му се сърдите, обиждате или обвинявате, защото най-важното е да осъществите контакт.

Не се изненадвайте, ако след търпеливи опити този тип хора започнат да се разкриват пред вас. В разговора в никакъв случай не запълвайте паузите, а задръжте напрежението от очакването на неговите думи. Благодарете му за това, че разговаря с вас, независимо дали сте съгласни с него или не.

Свръхотзивчивият

На пръв поглед тези хора са толкова приятни във всяко едно отношение. Съгласни са с вас за всичко и с радост показват подкрепата си. Работата е там, че свръхотзивчивият тип хора се стремят да угодят и да отстъпят, за да се харесат на останалите. В по-задълбочени отношения обаче, нещата стават доста сложни. Ако имате намерение да разчитате на такъв човек, ще видите, че думите се разминават с постъпките му. Такъв колега обещава да се нагърби с дадена задача, но не я изпълнява, като в последната минута намира причина за отказ.

Business people talking together in the park

Ако за вас е необходимо да поддържате отношения с този тип хора, най-важното е да се постараете да му обясните, че чакате от него да застане зад думите си. Подчертайте дебело, че за вас няма значение дали е съгласен с вас или не – важното е да свърши работата, с която е обещал да се заеме.

Може би всичко това ви се вижда трудно? Е, никой не е обещавал, че ще е лесно. Затова и хората са трудни и всеки от нас може да разпознае себе си в типовете, описани по-горе.