frida.bg

Изследователи губят 17 000 портфейла, за да тестват честността на хората

Според международно проучване хората са по-добри, отколкото бихме предположили. Въпрос стар като света: ако намерите изгубен портфейл, пълен с пари, какво ще направите? е в основата на международна изследователска кампания за “гражданската честност”. Проведен е мащабен експеримент: турист (изследовател под прикритие) влиза в банка, за да предаде на касиер портфейл, който е “открил”.

“Вероятно някой го е загубил. Бихте ли се погрижили?” – така звучи един от сценариите, към които изследователите се придържат

Те оставят портфейли в различни обществени институции – театри, банки, пощенски клонове. Съдържанието им включва кредитни карти, списък с покупки и разбира се – пари.

Изследователската група “губи” 17 000 портфейла в рамките на 355 града и 40 държави, за да събере данни относно това каква е вероятността количеството на парите да повлияе на поведението на субектите. Оригиналната хипотеза гласи, че по-вероятно хората да задържат намерен портфейл, ако в последния се съдържа каквато и да била сума пари. Заключението обаче е друго: колкото по-висока е сумата, толкова повече хора се опитват да върнат “намереното” портмоне.

Необикновеният експеримент създава някои трудности

Сумите с пари и празните портфейли, които изследователите пренасят през границите, им костват проверки на летищата, като един от тях дори е задържан в Кения за подозрително поведение. Резултатите обаче са обнадеждаващи. Приблизително 72% от портфейлите, съдържащи 100 долара, са отчетени в сравнение с 61 % с по 13 долара. Може би хората считат, че задържането на толкова малка сума пари няма да навреди на никого?

“Това, което ми харесва в проучването е мащабността на данните, които подкрепят идеята, че хората се опитват да направят правилното нещо… през по-голямата част от времето.”

  • Абигейл Марш, психолог

Честността, която хората проявяват при проучването се обяснява двустранно: чрез емпатичността към другите и нуждата да поддържаме позитивна представа за себе. Тези резултати са изненадващи не само поради циничните възприятия, които често имаме за света около нас, но и защото противоречи на дългогодишни икономически модели, предвиждащи обратния ефект.

Проучването показва “по един много естествен, експериментален начин, как решенията ни относно честността не са рационален анализ на цената и печалбата, а засягат усещането за комфорт от гледна точка на социалните норми”. Или поне така смята икономистът Дан Ариели, които изучава непочтеността в Университета “Дюк”.