frida.bg

Простичките тайни на перфектния фитнес план

И ето – решили сте да се залавяте за работа и да влезнете във форма. Може би сте прекъснали редовните си фитнес тренировки поради контузия или боледуване, или по някаква друга причина. Сега отново сте изправени пред онова трудно влизане в ритъм. Завръщането в играта иска силна ръка. И перфектен план.

След първоначалното обмисляне, повечето от нас се чувстват объркани и дори изгубени в момента на стъпване в залата

Други пък не знаят от къде да започнат и какво е най-доброто за тях. Колко дни от седмицата да прекараме в залата? Трябва ли да се започне с нещо интензивно като кардиото? Наистина ли е нужно вдигането на тежестите ? Тези въпроси могат да пристиснат всеки новак и дори да го накарат да се втурне към изхода.

Поддържането на форма няма нужда да бъде подтискащо, независимо дали сме избрали да го правим вкъщи или във фитнеса. Всеки специалист в областта на спорта ще ви каже, че е необходим план. Чрез него ще внесете организираност в тренировъчния хаос. По този начин вероятността да влезнете във форма и да поддържате здравословен начин на живот е по-голяма, отколкото ако разчитате единствено на първоначалната мотивация.

Експертите от Bodybuilding.com (https://www.bodybuilding.com/ ) споделят няколко идеи за създаване на фитнес план, който ще допринесе при постигането на целите. На пръв поглед може и да изглежда прекалено прост – като онези скучновати точки от списък със задължителни неща за вършене. Но ако сте наистина решени да се върнете във форма, тези хитринки ще ви помогнат.

Първата стъпка е изненадващо елементарна, но съществена – изберете онова спортно занимание, което ви доставя удоволствие

Изненадани? Ако обичате да тичате, правете го редовно. Ако го ненавиждате – забравете за него. Правилото се прилага в занятията в залата, на боксовия ринг, в залата за йога, в парка и за където се сетите. Ако се опитвате да вършите нещо, което не е по вкуса ви или защото така правят всички, тогава най-вероятно бързо ще стигнете до момента, в който ще си измислите причина да не ходите в залата довечера.

Втора стъпка – не разчитайте единствено на мотивацията, когато следвате фитнес плана си

Чували сме, че именно мотивацията ни кара да се чувстваме устремени, но колко от нас успяват да убедят себе си всеки път, че и днес е време за тренировка? Вали дъжд, всички тениски са в коша за пране, гледа ни се сериал… Само ако за момент загубите мотивацията, сякаш изпададе от коловоза безвъзвратно и никой не може да ви върне. Така че, идеята за поддържане на високо ниво на мотивация е фалшива надежда, убиваща всеки фитнес план.

За да избегнете този коварен капан е необходимо да въведете система, която да следи за това да не изпуснете следваща тренировка: точно фиксирано време от деня и предварително подготвени принадлежности. По този начин съзнанието се настройва и дори ви спасява от евентуално бягство, което тялото често опитва да предприеме, за да се отърве от неприятните усилия, които го очакват. Да сме честни – тренировките не винаги са забавни, но са част от здравословния начин на живот. Ако наистина го искате – ще се наложи да преглътнете действителността.

Трета стъпка – когато вече сте хвърлили ръкавицата, започнете бавно

Това е нужно, за да не завършите с някоя контузия или разочарование. Ако това ви сполети, ще се изпари желанието ви за спортуване, което означава и провал на първоначалния план. Внимателното трениране ще ви даде възможност да видите трезво резултатите и няма да ви обезсърчи. Също така тук важи златното правило, което дават специалистите – ако се чувствате по-натоварени от нормалното, нека следващият ден е за разпускане. Ако все пак решите да сте отново в залата, правете нещо, което не поставя на изпитание тялото ви.

И последна стъпка – обновявайте плана си

След като сте тренирали няколко седмици подред едно и също нещо, скоро ще ви сполети отегчение. Експертите съветват на всеки четири до шест седмици упражненията да бъдат разнообразявани. Това не само ще ви държи във форма, но ще ви вдъхновява. Постигнатият баланс на тялото ще ви зареди с позитивност и стремеж за постигане на нови фитнес цели.

Прецизният план не само ще придаде структура на тренировките, но ще ви накара да се почувствате по-организирани, а спортуването – по-интересно. И докато създаването на перфектния фитнес план не изглежда толкова спираща дъха стратегия, той е мънично, но най-съществено правило за влизане във форма на целия ни живот.