frida.bg
цветовете

Алхимия на цветовете: Цветни магически послания от Космоса

В търсене на перфектното съотношение от качества, характеристики и състояния, и на Златната среда в живота си, стигаме до тайната енергия, с която ни въздействат цветовете.  Цветовете имат свое вълшебство с космически произход, какъвто е произхода и на нас – хората. Като космически същества, ние сме в постоянно взаимодействие с целия спектър на Вселената. Но в нашия микрокосмос, най-важна се явява ролята на 7-те видими за нас планети и основните 7 цвята, които им съответстват, също ясно видими за повечето от нас.

Според астрологията, човекът е микрокосмос, съставен на енергийно ниво от 7 главни сили, които крепят връзката му с невидимото далечно пространство, с дълбокото космическо подсъзнание, с далечните енергийни източници – звездите и планетите. Звездите и планетите са нашата връзка със Слънцето – символ на Аз-а и източник на вечния кръговрат в живота.

Колкото по-близо е една планета до Земята – толкова по-силно е нейното влияние над нас. Най-мощно влияние върху ритъма на живота и действията ни имат космическите вълни на седемте видими светила в небето – Слънце, Меркурий, Венера, Луна, Марс, Юпитер и Сатурн. Всяка една от тези звезди/планети управлява опеделени начала, качества и състояния, и си има свой цвят, чрез който се проявява.

цветовете

Нашият вътрешен център и усещането за Аз-а се управлява от центъра на системата ни – жовотворното ни Слънце. Умът, общуването и контактите ни са под управлението на Меркурий. Сърцето и чувствата ни  са подвластни на Венера. Възприятията и проявленията ни – Луна, волята ни за живот – Марс, растежа и движението към целите ни – Юпитер. Моралът и пределите на нашите възможности са във властта на кармичния Сатурн.

Всяка една от тези планети отговаря за един от 7-те основни цвята. Чрез тяхното балансирано присъствие в ежедневието ни, ние сме в състояние да въздействаме по определен начин на настроението си и на енергията, която привличаме към себе си.

Балансираното присъствие на всички 7 цвята в ежедневието ни чрез облеклото, интериора и дори храната, която слагаме в устата си е задължително. Подобно присъствието на всички видими небесни светила и тяхната енергетика, която задвижва ритъма на живота ни, според астрологията.

Чрез използване на определени цветове в облеклото, интериора и храненето си, можем да регулираме енергийните си нива и вибрации, да балансираме аурата и късмета си, да въздействаме на кармата си. За да задействаме тази космическа магия, важно е всички цветове да присъстват в определено съотношение, без да изключваме или предозираме с нито един от тях.

Ето как можем да се възползваме от планетарната магия на цветовете:

цветовете

Червено – енергия на планетата Марс:

Червената планета управлява нашата воля за живот, мотивацията и желанието ни да се движим напред. За да бъдем бодри и ентусиазирани, задължително е всеки ден да имаме по нещо червено върху себе си – дреха или аксесоар. Червеното трябва да присъства по балансиран начин в интериора на дома и офиса, както и в ежедневното ни меню. Всяка жена трябва да знае, че може да се възползва от магията на червения цвят, за да привлича повече мъжко внимание към себе си. Ако имате подобно намерение. Добър вариант е червеното да бъде или скрито или просто някъде близо до тялото ви.  Използвайте за целта червено бельо или бижу с червен камък.

С червения цвят е опасно да се прекалява. Прекомерното му използване може да предизвика марсова енергетика от типа на агресията или да доведе до прекалена леност. Добър балансьор на червеното са всички нюанси на зеленото.

цветовете

Оранжево – енергия на планетата Юпитер:

Юпитер е духовната планета на разгръщането, под чиито контрол са обществения морал и дисциплината. Тя ни води към идеята за това кое е добро и кое е лошо. Юпитер е изключително важна и силна планета, чиято енергия се проявява чрез оранжевия цвят и неговите отенъци. Колкото по-висок е нашия морал според Юпитер, толкова по-успешно се разгръщаме житейски и личностно!

Балансираното количество на оранжевия цвят ни носи успеваемост, но прекомерното му използване ще ни доведе до крайни състояния, свързани с морализъм, с тенденция към самоналагане върху другите или усещане за несправедливост. Енергията на оранжевото много добре се балансира в комбинация с виолетово.

цветовете

Жълто – енергия от Слънцето:

Слънцето е символ на индивидуализма, на вярата в себе си, на радостта и удоволствието от живота. Липсата на жълт цвят около нас може да доведе до песимизъм, но когато е в повече, жълтото може да доведе до лекомислие, нереалистично мислене, неумение да се предпазим и да защитим личните си граници.

Жълтото носи много положителна енергия и стои много добре в комбинация със синьо – цвета на Луната, която балансира Слънцето, както нощта балансира деня, както женското балансира мъжкото.

цветовете

Зелено– енергия на планетата Венера:

Венера е една от основните личностни (вътрешни) планети с ключово въздействие, особено за нас жените. Венера отговаря за любовта, връзките, парите и комфорта в живота, и се свърза с успокоителната и неутрална енергия на зеления цвят.

Липсата на зелен цвят около нас може да ни докара до стресови състояния, неумение да се отпускаме и да почиваме, до работохолизъм и всякакъв род натоварване. Когато е в повече, зеленото може да доведе до леност, зависимост и прекалени очаквания от другите.

Зеленото върви в комбинация с червения цвят и се балансира от него както мъжкото начало балансира женското. Особено важно е зеленото да присъства по някакъв начин в живота и облеклото на мъжете.

цветовете

Светло синьо – енергия на планетата Меркурий:

Меркурий и светло синия цвят отговарят за връзката ни с другите, за нашите мисли, ум, общуване и контакти. Сложете нещо синьо винаги, когато тръгвате за важна бизнес или друг вид среща, за да осъществите положителен контакт и да привлечете хората към себе си.

Прекомерното използване на синия цвят ни кара да сме бъбриви и подклажда неумението ни да пазим тайни или да си държим езика зад зъбите. Липсата му ни лишава от харизма в гласа и речника, прави ни скучновати и сковани в общуването.

цветовете

Тъмно синьо – енергия от Луната:

Луната крие нашите минали животи, нашите корени, таланти и тайните на душата. Бъдете умерени с този цвят особено ако сте мъж – синьото може да ви накара да мислите прекалено много за бивша ваша любов и да се терзаете.

Когато е в повече, този цвят води до депресия, лъжлива духовност и живот в миналото. Липсата му ни откъсва от близост с корените и връзка с роднините. Балансирайте тъмно синьото с жълто!

цветовете

Виолетово– енергия на планетата Сатурн:

Сатурн е нашата връзка с Всевишното. Той отговаря за кармата и присъствието на духовността в живота ни. Ако е в повече, този цвят носи фанатизъм, силна религиозност, прекалено отдаване на другите и липса на здравословно отношение към себе си. Липсата на виолетовия цвят ни отдалечава от духовното и носи неразбиране на света отвъд материалното. Балансирайте енергията на виолетовия цвят с оранжево.

Всички цветове трябва да присъстват по някакъв начин в интериора, в храната и в гардероба ни. Ако смятате, че някой от тях не ви е по вкуса или не ви отива, заложете на вариации в неговите отенъци или използвайте свещи в този цвят, за да привлечете ритуално съответната енергия в пространството около себе си.