frida.bg
безсъние

4 йога асани, които ще ви помогнат да се справите с безсънието

Когато страдате от безсъние това може да се дължи на недостатъчна физическа активност, но може и да се дължи на физическо изтоение. И докато в първия случай по-добрият съвет ще бъде да започнете да спортувате по-активно, например силова тренировка и кардио, то когато сте физически изтощени тези занимания могат допълнително да ви изнервят и да ви попречат да заспите.

Йога предлага перфектното решение за вас ако имате проблеми със съня и страдате от физическото или психическо изтощение. Само 20 минути йога преди лягане ще ви помогне да успокоите нервната си система и да настроите тялото си за сладки сънища.

Предлагаме ви 4 ефективни пози или асани за справяне с безсънието. При  всяка поза се съсредоточете върху по-дългите издишвания и по-къси вдишвания. Опитайте да вдишате за 4 отброявания и да издишвате за шест. Да започваме!

Поза „Пеперуда“

Folding in

Седнете на пода с изправен гръб. Свийте коленете и поставете стъпалата едно в друго. Хванете стъпалата и започнете да правите леки махове с коленете нагоре и надолу. Вдишайте и с издишване се наведете надолу. Останете тук 5 вдишвания.

Поза „Щастливо бебе“

Folding in

Легнете по гръб, повдигнете краката към гърдите си. Хванете външните краища на краката с ръце, стъпалата сочат към тавана. Отворете стъпалата встрани и придърпайте коленете към раменете. Задръжте за една до две минути. Позата освобождава напрежението в долната част на гърба.

Поза „Спяща пеперуда“

Supta Baddha Konasana-2

Тази поза ще ви помогне да освободите напрежението в бедрата, кръста и гърба. Легнете по гръб и съберете стъпалата едно в друго, както при поза „Пеперуда“. Може да поставите по една възглавница под всяко коляно за малко повече отпускане. Облегнете ръцете отстрани, дланите са обърнати към тавана. Задръжте за три до четири минути.

Поза с усукване на гръбначния стълб

yoga photos aug09 145

Легнете с лице към пода и повдигнете коленете към гърдите. Внимателно изпънете лявата ръка навън вляво, вдишайте и с издишване спуснете коленете в дясно. Дръжте раменете на пода (добавете възглавница под лявото рамо, ако е необходимо). Задръжте за една до две минути. Върнете се в изходна позиция и повторете от другата страна. Това усукване ще премахне напрежението в гърба и раменете, натрупани през деня.

Снимка на корицата: Ayu blog