frida.bg
ретрограден Меркурий

Ретрограден Меркурий в Риби и Водолей: 17 Февруари – 10 март 2020 година

Време ни е за първия ретрограден Меркурий на 2020 година. Заедно с това предизвикателство, нека си припомним, че колкото по-спокойно и философски приемаме периодичната ретроградност на планетата, управител на разума, мислите и комуникациите, толкова по-леко и практично се учим да се справяме с тези фази, които така или иначе се случват по три-четири пъти всяка година.

Първият ретрограден Меркурий за съдбоносната 2020 година е в ход и всички вече усещаме забавяне или паузиране в редица сфери от живота си. По правило, ретроградната фаза е предшествана от сенчестата фаза на Меркурий, под чието въздействие бяхме в периода от 2 до 16 Февруари.

На 17 Февруари, Меркурий вече генерално и стабилно тръгва назад в знака на Риби, или поне така ще усетим нещата всички ние, които обитаваме планетата Земя.

Това, към което трябва да се стремим през този период, е да бъдем в синхрон със силната ретроградна енергия и да действаме по нейните правила, заимствайки доза ретроградност от желязната същност на планетата Меркурий.

ретрограден Меркурий

Време е да забавим темпото и да си дадем сметка за някои важни неща в живота си!

Първият ретрограден Меркурий за 2020 година започва в знака на зодия Риби и докато възстанови своя директен ход от гледна точка на Земята, планетата на комуникациите ще се завърне за малко и в знака на зодия Водолей.

Заедно с това временно обръщане назад, всички ще изпаднем в известна ретроградност, по време на която ще се обърнем отново за малко към миналото си, а миналото ни ще навести за малко нас, срещайки ни с хора, ситуации и проблеми, които са останали неразрешени и на които не сме обърнали нужното внимание.

Философски погледнато, фазите на ретрограден Меркурий могат да бъдат много полезни и удовлетворителни, стига да сме достатъчно добре подготвени за тях и да не се плашим от поредните уроци, които Съдбата е решила, че трябва да научим или да си преговорим.

Това е време за пауза, за преосмисляне, за поправка на грешките и ревизия на всички важни детайли, които по една или друга причина сме неглижирали или пропуснали. Време, в което да усетим пространството и времето извън техните обичайни граници, да се насладим на бавността на битието, на красотата на моментът „тук-и-сега“, и на онези ценни паузи между препускащите мисли в главата ни, които ни носят омиротворение. Време също да усетим какво е да сме истински щастливи от това, че просто съществуваме!

ретрограден Меркурий

Ретрограден Меркурий в Риби ни връща към незавършени романи и недоизживяни емоции.

С ретрограден Меркурий в знака на Риби се гмуркаме в дълбокото на душите, мечтите и емоциите си, ставаме по-замечтани и носталгични от обикновено. Това е момент на ескапизъм, който може да бъде болезнен, но може също да ни донесе много красота и романтика.

Риби са фееричен знак, чиито свят е богат и фантасмагоричен. Това е последния, 12 знак на зодиака, за който се знае, че съчетава чертите на всички останали зодиакални знаци в една магична, флуидна комбинация.

Меркурий не се чувства много добре в този воден знак, който е в състояние да промие мислите и усещанията, и да ги натовари с излишна тежест. Риби придават на света нереални отенъци, често докарвайки ни до извънземни усещания. Енергията на Риби е рееща се, имагинерна, артистична, нелогична, свръх-чувствителна, объркваща

Зодия Риби добавят доза непредсказуемост към ретроградния цикъл на Меркурий и ни поставят пред необходимостта да бъдем особено внимателни към чувствата и настроенията, както по отношение на себе си, така и по отношение на другите.

ретрограден Меркурий

Всички ще се почувстваме малко или повече изгубени – в думите, в желанията си и по пътя си.

Меркурий ще бъде ретрограден около три седмици, но булото на ретроградната му сянка няма да се вдигне преди 29 Март 2020 година. Това е доста дълъг период на загуба в превода, през който ще бъде важно да пазим търпеливо сърцето и достойнството си, и да не приемаме нещата твърде насериозно и навътре.

Живейте със съзнанието, че реалността в този период е леко изкривена и всичко, което се случва е временно и преувеличено, особено в емоционален план.

Ако е възможно, отложете за по-нататък всички важни документи, които изискват вашия подпис и съгласие, всякакви важни за бъдещите ви отношения разговори и всички нови начинания, свързани с личния и професионалния ви живот.

Внимателно обмислете всякакви ходове, които не търпят отлагане. Проверете колата или другите превозни средства, на които разчитате за технически повреди. Внимавайте за евентуални технически неизправности при работа с всякакви уреди.

Периодът е подходящ за връщане към полезни навици и хобита, свързани със спорт, хранителни режими, духовни практики. Дайте си повече време за почивка, за любов, за удоволствия. Бъдете плавни, бавни и прощаващи. Почистете къщата си, отървете се от всичко старо и излишно, и се подгответе за пролетта, която неизменно се задава зад ъгъла, заедно с директния ход на железния Меркурий.